Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravi izbor

Znate li koja je tjelesna aktivnost najbolja? Skida salo, pospješuje zdravlje i ništa ne košta

hodanje
screenshot/facebook
16.05.2014.
u 08:30

Ako želite izgubiti pokoji kilogram najbolje je hodati na prazan želudac, 45 minuta.

Prema mišljenju stručnjaka ne postoji bolja aktivnost od - hodanja

Za hodanje vam nije potrebna (skupa) oprema, besplatno je i počinje istog trenutka kada prekoračite prag svog doma ili ureda.

Hodanje doprinosi održavanju ili gubitku tjelesne težine, zateže mišiće i poboljšava funkciju srčanožilnog sustava. Nakon šetnje, osjetit ćete priljev energije, bolje ćete spavati, a vaš krvni tlak i puls bit će niži.

Savjetuje se da tijekom šetnje mijenjate tempo hoda i udaljenost, kao i da se odvažite protegnuti noge po različitim vrstama terena - po usponinam, stepenicama ili pijesku. Bit će to odličan kardio trening.
Ako pritom želite izgubiti pokoji kilogram najbolje je hodati na prazan želudac, 45 minuta.

Hodanje je posebno pogodno kao prvi izbor rekreacije za osobe koje nikada nisu vježbale ili su pretile, odnosno za sve koji se zbog raznih zdravstvenih tegoba ne mogu izabrati neku drugu tjelesnu aktivnost.

Neočekivane koristi

Hodanje ublažava posljedice stresa i idealan je način za opuštanje i druženje s prijateljima - uz čavrljanje možete prijeći veću udaljenost nego kada ste sami. Česte šetnje također će osigurati potrebnu dozu vitamina D, koji je od presudnog značaja za održavanje zdravlja kosti. Naravno, boravak u prirodi pozitivno će utjecati i na vaše raspoloženje.

Kako početi?

Vrlo jednostavno - obujte udobnu (sportsku) obuću i - krenite! U ljetnom razdoblju izbjegavajte boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, obavezno koristite kremu sa zaštitnim faktorom i pijte dosta vode.

Hodanje brzim tempom (tako da vam je teško razgovarati) u trajanju od pola sata do sat vremena pruža najveću zdravstvenu korist.

>>Nemate vremena za vježbanje? Nemojte se zavaravati, i minutica je dovoljna

>>Trčanje je blagoslov za zdravlje: 7 razloga da počnete – odmah!

Komentara 1

RI
Ringo
13:33 16.05.2014.

Hodanje je za umirovljenike koji imaju vremena napretek. Biciklizam i trčanje su puno bolja fizička aktivnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije