Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što vi mislite?

Znate li koja je najsretnija zemlja u Europi? Njemačka je tek pretposljednja na listi

shutterstock
19.12.2023.
u 10:30

Eurostat kaže da su prošle godine 'građani EU-a uglavnom bili prilično zadovoljni svojim životom općenito'.

Nove brojke statističke agencije EU-a rangiraju Austriju kao najsretniju zemlju u 27-članom bloku. Austrija je dobila ukupnu ocjenu 7,9 od 10 u Eurostatovoj godišnjoj publikaciji svojih 'pokazatelja kvalitete života', koja se temelji na anketama provedenim u svim državama članicama, prenosi Independent.

Poljska, Finska i Rumunjska zauzele su drugo mjesto u podacima sa ocjenom 7,7 od 10, dok je na drugom kraju ljestvice Bugarska imala najnižu ocjenu, kao jedina zemlja s ocjenom manjom od šest (5,6) u ukupnom poretku. Na donjem dijelu ljestvice je i Hrvatska kao tek peta zemlja od kraja po sreći.

Foto: Eurostat

Eurostat je rekao da njegova publikacija ima za cilj 'uhvatiti trendove subjektivnog blagostanja europskih građana', napominjući da su 'građani EU-a uglavnom bili prilično zadovoljni svojim životom općenito, izvještavajući o prosjeku od 7,1 bodova od 10'.  Rečeno je da čimbenici poput razine obrazovanja, obitelji i financijske stabilnosti utječu na opće zadovoljstvo ispitanika svojim životima, a ne samo na bogatstvo.

'Zanimljivo je primijetiti da su neke zemlje povezane s niskim razinama prihoda u nedavnoj prošlosti... poput Rumunjske i Poljske, među zemljama u kojima je zadovoljstvo životom najveće – što pokazuje složenost odnosa između subjektivnog blagostanja i ekonomskog blagostanja', objavio je Eurostat.

VEZANI ČLANCI: 

Italija, Španjolska i Francuska, tri najveće ekonomije u EU, sve se kreću oko prosjeka od 7,1. Međutim, pokazalo se da je Njemačka jedna od najnesretnijih zemalja u istraživanju, pobijedivši samo Bugarsku, s ocjenom 6,5. U prošlogodišnjim podacima za 2021. postigla je ocjenu 7,1.

Iako studija ne ukazuje na uzrok pada općeg zadovoljstva životom Nijemca, čini se da je u skladu s drugim anketama koje odražavaju pad raspoloženja stanovnika zemlje. Prema odvojenoj anketi koju je prošli tjedan objavio Institut Rheingold u Kölnu, samo 22 posto Nijemaca smatralo se 'predanim optimistima', dok je 29 posto bilo 'umjereno zadovoljnima'.

VEZANI ČLANCI: 

Studija je također pokazala da je do 20 posto odraslih 'preplavljeno tjeskobom', dok je devet posto bilo 'nezainteresirano i povučeno'. Čini se da je zabrinutost povezana s gospodarskom stagnacijom Njemačke, ratom u Ukrajini i imigracijom.         

Počela je sezona zamagljenih stakala u automobilima: Pogledajte kako ih brzo i jednostavno odmagliti!

Komentara 5

DU
Deleted user
11:05 19.12.2023.

Interesantno, a toliko ljudi želi raditi u Njemačkoj!

DU
Deleted user
13:33 19.12.2023.

Ovdje sve neki eksperti za Njemačku Nijemce :-). Bravar is Kumrovca je jednom rekao, 'taj svabo je skrt i ne dijeli s niskim', i mislim da je potpuno bio u pravu. Imam nekoliko prijatelja koji su pravi Nijemci i samo se bune a sve se svodi na to jer umjesto 50% place sada stavaljaju 'samo' 30% na stednju !? Slabo trose, a zato nama prodaju kinesku robu u njihovim centrima da bi oni uvalili mercedese i bmw-e kinezima. Da se njih pita oni bi sve nas dali rusima samo da dobiju besplatan plin.

DO
Domi
12:00 19.12.2023.

Koje gluposti! Rumunjski i poljski građani među najsretnijima? OMG!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije