Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednje pripreme

VIDEO Pratite uživo što se događa u selu Djeda Božićnjaka

djed
Foto: Thinkstock
24.12.2013.
u 10:27

Lik izvorno potječe iz ruskih bajki, no za njegovu suvremenu verziju zaslužna je priča o kršćanskom svecu svetom Nikoli

Djed Božićnjak, Santa Clause, Pere Noel, Kris Kringle....Sve su to nazivi za popularnog bradatog debeljka koji uz pratnju letećih sobova koji vuku njegove sanjke svaki Božić donosi darove djeci diljem svijeta.

Lik izvorno potječe iz ruskih bajki, no za njegovu suvremenu verziju zaslužna je priča o kršćanskom svecu svetom Nikoli koji je tijekom protestantske reformacije pretvoren u svjetovnog Djeda Božićnjaka.

Širu popularnost stekao je 30-ih godina prošlog stoljeća i to zahvaljujući reklamnoj kampanji Coca-Cole koja je odlučila iskoristiti njegov lik. To je potaknulo urbanu legendu prema kojoj je upravo ta kompanija osmislila izgled Djeda Božićnjaka koji nosi crveno-bijelo odijelo, jer to su zaštitne boje kompanije. Ipak, Coca-Cola nije prva tvrtka koja je odlučila iskoristiti Djeda Božićnjaka u reklamne svrhe. Djedica je još davne 1915. godine u identičnom ''outfitu'' reklamirao mineralnu vodu te đumbirovo pivo 1923.

Prema legendi, djeca koja su bila dobra cijele godine uoči Božića šalju pisma Djedu Božićnjaku sa svojim željama. Ako su zaista bila dobra, Djed Božićnjak će ih ispuniti te u Badnjoj noći darove ostaviti ispod božićnog drvca.

Ipak, Djed Božićnjak sve to ne bi uspio da nema svoje vjerne pomagače, devet letećih sobova koji vuku njegove darovima natrpane saonice i nježno ih prizemljuju na krovove kuća prije nego što se Djed spusti niz dimnjak.

Na čelu družine je Rudolf, sob žarko crvenog nosa kojim osvjetljava put. On i Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner i Blitzen prema legendi svake godine pojedu čarobne lišajeve zahvaljujući kojima mogu letjeti. Inače, sobovi su životinje koje mogu prijeći udaljenost veću od bilo koje druge kopnene životinje pa tako svake godine proputuju i do pet tisuća kilometara. 

Bilo kako bilo, najpoznatiji stanovnik Laponije sa svojom suprugom, gospođom Božićnjak te mnoštvom vrijednih vilenjaka dio je popularne kulture koja svakog Božića golica maštu djece, ali i odraslih diljem svijeta.

O njemu je napisano bezbroj knjiga, snimljeno mnoštvo filmova i pjesama, a njegovu kuću u finskom gradiću Rovaniemi svake godine posjeti stotine tisuća posjetitelja.

Djed Božićnjak simbol je dječje nevinosti i blagdanskog veselja. Stoga, ako još niste, napišite pismo, prisjetite se djetinjstva i pripremite kekse i mlijeko jer tko zna, možda će baš ovog Božića Djed Božićnjak pod vašim borom ostaviti dugo priželjkivani dar.

Do tada vrijeme skratite gledajući što se trenutačno događa u Djedovu selu.

Komentara 1

AA
aabbcc
15:27 24.12.2013.

Autor ipak ne bi trebao prihvatiti ove suplje pricice da se kao eto Sv. Nikola pretvorio u Srbina pa vam istog utrpali za Bozicnjak. Ako je Djed M. i od Komunista ovo bi bilo previse !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije