Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problem debljine

Znanstvenici potvrdili da debele majke rađaju debelu djecu

debeli
Reuters/PIXSELL
26.09.2011.
u 12:00

Do zaključaka su znanstvenici došli bilježenjem razina masnoće u još nerođenih beba. Kako je majka povećavala indeks tjelesne težine, tako se djetetu povećavao broj masnih stanica.

Hoće li dijete imati problema s prekomjernom tjelesnom težinom, moguće je (pred)vidjeti i prije njegova rođenja. Britanska studija utvrdila je, naime, da debele majke rađaju debelu djecu. Rezultati istraživanja potvrdili su da se prekomjerna težina i pretilost u trudnoći mogu razviti u potencijalno opasne promjene u razinama masnoća djeteta koje se razvija u maternici trudne žene.

Do zaključaka su znanstvenici došli bilježenjem razina masnoće u još nerođenih beba. Magnetskoj rezonanciji u bolnici u zapadnom Londonu podvrgnuto je 105 majki od kojih su njih 54 nosile dječaka, a 51 djevojčicu. Kod 31 djeteta, nakon rođenja, utvrđeno je da imaju više masnih stanica nego što je to normalno, a povećanje su povezali s prekomjernom težinom njihovih majki.

– Iznenadila sam se da smo uspjeli tako jasno detektirati kontinuirani utjecaj promjene majčina indeksa tjelesne težine (BMI) na dijete – kazala je voditeljica istraživanja i dodala kako je ovo veliko otkriće koje otvara prozor razumijevanju načina na koji majčin metabolizam utječe na njezino dijete. Utvrđeno je, naime, da povećanje BMI-ja kod majke za samo jednu jediničnu vrijednost rezultira taloženjem sedam grama masti više u jetrima nerođenog djeteta. Novorođenčad se obično rađa sa 700 grama masnog tkiva, a kod trećine ispitane djece zabilježeno je mnogo više adipocita nego li je normalno.

Također, utvrđeno je da neke bebe imaju jednaku strukturu masnoća oko trbuha u abdominalnom području kao i osobe u 50-im godinama.

 

 

 

Komentara 5

RI
Ringo
13:32 26.09.2011.

Još malo pa će otkriti da roditelji iznadprosječne visine imaju i djecu iznadprosječne visine.

PI
piranha2
14:13 26.09.2011.

ovo je teška glupost

Avatar Kairosa
Kairosa
15:14 26.09.2011.

Ja se nisam rodila debela,to sam tek od 4-te godine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije