Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba protiv ćelavosti

Znanstvenici nadomak rješenja problema koji muči sve veći broj muškaraca

ćelavost
Foto: Thinkstock
29.01.2014.
u 09:02

Uspjeli su stvoriti matične stanice koje pomažu ponovni nastanak folikule kose

Lijek za ćelavost gotovo da je sveti gral znanstvenika koji već godinama pokušavaju riješiti taj (prije svega estetski) problem koji najčešće pogađa muškarce.

Čini se da su sada napokon nadomak rješenja. Da bi kosa ponovo počela rasti, utvrdili su znanstvenici, potrebno je ponovo stvoriti dvije vrste stanica - folikulu kose i dermalnu papilu (vrsta stanice kože). Pokusima na miševima riješili su dio problema.

Sa Sveučilišta Pennsylvania stiže, naime, vijest, da su uspjeli posebno stvorenim matičnim stanicama kod miševa potaknuti ponovni rast kose. Dosad su istraživanja bila neuspješna jer su se znanstvenici fokusirali samo na razvoj matičnih stanica koje će se regenerirati u folikulu kose, no nakon pokusa na miševima otkrili su kako bi za ponovni rast kose trebalo reproducirati i folikulu kose i stanice kože, piše Daily Mail.

Matične stanice, naime, imaju sposobnost da se "pretvore" u bilo koju vrstu stanica u organizmu. Kako je tekao postupak?

Znanstvenici su najprije uzeli ljudske stanice kože fibroblaste te u njih dodali tri gena koji su te stanice pretvarali u matične stanice. Njih su zatim "dodali" stanicama miševa kojima su potisnuli imunološki sustav kako bi spriječili odbacivanje stanica. Istraživanja su još uvijek u začetku jer treba vidjeti hoće li i kako ista stvar djelovati kod ljudi.

Dosad znanstvenici uspjevaju regenerirati, odnosno ponovno stvoriti samo ljudske folikule kose ali ne i stanice kože.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications, a otkriva kako stanice se na stanci razvija vanjski ovoj i folikula kose slična onoj kao kod ljudi.

- Ovo je prvi put da su znanstvenici uspjeli stvoriti dovoljan broj epitelnih matičnih stanica koje su sposobne generirati epitelnu komponentu folikule kose. Riješili smo jedan veliki problem, epitelnu komponentu folikule kose. No, sad moramo pronaći način da stvorimo nove stanice kože, izjavio je dr. Xiaowei Xu sa Sveučilišta Pennsylvania.

>>Istina ili mit? Ćelavi muškarci skloniji su srčanim oboljenjima

>>Nisu samo geni u igri. Muškarci ćelave zbog gravitacije?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije