Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo..

Znanost otkrila: Jedenje kruha može imati iznenađujuće učinke na vaša crijeva!

Shutterstock
12.07.2023.
u 08:00

Iako se neslavno povezuje s debljanjem i intolerancijom na gluten, kruh također može dobro utjecati na vaša crijeva

Iako mnogi izbjegavaju kruh, odabir prave vrste kruha može pozitivno utjecati na vaša crijeva. Naravno, može biti i suprotno, odnosno  odabir pogrešne vrste može izazvati nuspojave. Ovo je pet iznenađujućih nuspojava kruha koje utječu na vaša crijeva, piše Eat This Not That.

Može poboljšati zdravlje crijeva: "Kruh od 100 posto cjelovitih žitarica može poboljšati zdravlje crijeva, jer topiva vlakna koja se nalaze u nekim cjelovitim žitaricama djeluju na fermentaciju dobrih bakterija u crijevima dajući masne kiseline", objašnjava dijetetičarka Lauren Harris-Pincus. Ove masne kiseline predstavljaju zlatno standardno gorivo za ćelije debelog crijeva i mogu poboljšati crijevnu barijeru, smanjiti upalu i smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

VEZANI ČLANCI:

Može poboljšati imunološki sustav: Provedeno je nekoliko studija kako bi se provjerilo kako mikrobi u crijevima reagiraju na potrošnju cjelovitih žitarica, uključujući i kruh od 100% posto cjelovitih žitarica. Konzumiranje cjelovitih žitarica može imati koristi od profila bakterija u vašim crijevima. Neke studije su pokazale da cjelovite žitarice, uključujući kruh od 100 posto cjelovitog zrna, povećavaju količinu mikroba zvanih bifidobakterije i laktobacili. Kada se količina ovih mikroba poveća, to je povezano s jačanjem funkcije imunološkog sistema.

Osjećat ćete se zadovoljno: Postoje dokazi da konzumiranje cjelovitih žitarica, npr. sto posto integralnog raženog kruha i kruha od cjelovitog zrna pšenice, može utjecati na crijevne bakterije i dovesti do osjećaja sitosti. Istraživanje je više bilo usmjereno na integralnu zob, ječam i raž koji se mogu naći u nekim vrstama kruha od cjelovitih žitarica. Iako je potrebno više istraživanja, uključivanje različitih vrsta kruha od cjelovitih žitarica u vaš plan zdrave prehrane može vam pomoći da se osjećate zadovoljno. Dakle, kruh ne samo da može podržati zdravlje vašeg mikrobioma u crijevima, već konzumirajući pravu vrstu možete biti i siti.

Može izazvati bol u trbuhu i nadutost: "Onima koji imaju sindrom iritabilnog crijeva (IBS) konzumiranje određenih fermentabilnih ugljikohidrata koji se nalaze u kruhu pod nazivom FODMAPS može izazvati bolove u trbuhu, nadutost, proljev ili zatvor", kaže Harris-Pincus. Iako ljudi često krive gluten, neželjene posljedice mogu izazvati i fruktani koji se nalaze u žitaricama koje sadrže gluten, poput pšenice, raži ili ječma. Umjesto toga, Harris-Pincus preporučuje isprobavanje sorte kruha bez glutena ili bijelog kiselog tijesta koje se obično bolje podnosi.

Može prouzročiti neravnotežu bakterija u vašim crijevima: Konzumiranje kruha s malo cjelovitih žitarica, poput bijelog, povezano je sa stanjem poznatim kao crijevna disbioza, što znači da može dovesti do neravnoteže crijevnih mikroba. To znači da bakterije u vašim crijevima ne rade sjajno svoj posao u održavanju crijeva zdravima. S druge strane, možda ćete moći podržati rast korisnih bakterija dodavanjem fermentirane hrane u svoju prehranu.

Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar – češnjak!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije