Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezona prehlada

Zima nije bauk - 
Mališane odijevajte toplo, ali udobno

'Winter family'
'Marzanna Syncerz'
19.11.2011.
u 08:00

Djeca kao paketići - Sjedenje u pregrijanim automobilima u "punoj ratnoj spremi" pogubno je za djecu čvrsto vezanu u sjedalicama.

Zima je na vratima, a s njom i sezona gripa, viroza i prehlada. Među najugroženijim kategorijama su djeca i starije osobe te oni s lošijim imunitetom. No, upravo su mališani - još uvijek nedovoljno svjesni potrebe utopljavanja i zaštite od hladnoće - na meti prehlada. Pripremite stoga svoje mališane na hladne dane i zimu koja, iako kalendarski još nije počela, već štipa mališane za ruke i nosiće.

Sve me bocka!

Kapa, šal, rukavice, duge gaće, štramplice, debela odjeća... sve će to sputati mališane koji će, očekivano, pružati otpor prema zimskoj odjeći i negodovati. I ne čudi kad pogledate koliko su roditelji spremni natovariti na dijete.

Pokušajte s klincima dogovoriti kakva bi zimska odjeća trebala biti i odijevajte ih tako da im bude udobno i da, dok su u vrtiću ili školi, mogu skinuti ono što im je suvišno. Birajte pamučne materijale za dijelove koji su uz kožu, te moderan flis koji je iznimno topao, prihvatljivih cijena i praktičan za održavanje.

Dogovorite s djecom da je važno prije izlaska na hladnoću popiti šalicu toplog mlijeka, kakao ili čaj. Rijetko koje dijete voli čaj, no pojačajte ga iscijeđenim sokom od naranče, s malo cimeta i kolačićem i vaš će naum uspjeti. Zaigraju li se pak djeca na hladnoći pa se u kuću vrate promrzla, pomozite im da se kratko istuširaju toplom vodom prije nego što ih ušuškate u dekicu i ugrijete toplim napitkom.

Zapakiran kao paketić

Ako ste od onih roditelja koji su uvijek u žurbi te mališana "zapakiraju" u toplu odjeću i posjednu u automobil do vrtića, pripazite da ne pregrijavate auto. Dijete će se preznojiti u trenu, a izlazak na hladno bit će šok za organizam. Tim više što će nakon nekoliko koraka ponovo ući u zagrijanu zgradu, podjednako tako zabundano.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije