Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti

Žene, pijete li? Ovo je vodič za vas kako se riješiti mamurluka

ispijanje pića
Foto: Thinkstock
30.11.2013.
u 10:00

Da se konzumiranje kojeg alkoholnog pića ne bi pretvorio u katastrofu, donosimo nekoliko savjeta "kako piti".

Nedavno istraživanje otkrilo je da žene drugačije podnose alkohol nego muškarci. Iako će većina žena osjetiti utjecaj alkohola nakon prvog ili drugog pića, znanstvenici tvrde da muškarci u globalu mogu puno više popiti prije nego osjete isto. Da se konzumiranje kojeg alkoholnog pića ne bi pretvorio u katastrofu, donosimo nekoliko savjeta "kako piti".

1. Ne pijte u vrijeme ručka

To je najgore vrijeme u danu kada možete započeti s pićem jer je tada razina hormona u žena na najvišoj razini pa alkohol ulazi u krvotok prebrzo da ga jetra može razgraditi kao inače. Osim toga, alkohol smeta probavnom procesu. Istraživači sa Sveučilišta Cornell tvrde da je najbolje vrijeme za piće oko 19.00 i 20.00 h sati jer su tada razine hormona kod žena najniža.

2. Pripremite svoje tijelo

Preporuka je uvijek nešto prezalogajiti prije konzumiranja alkohola kako bi se izbjegao mamurluk. Pojedite sendvič od integralnog kruha uz čašu mlijeka pola sata prije konzumacije alkohola, savjetuju stručnjaci. Složeni ugljikohidrati iz kruha i masnoća iz mlijeka dat će organizmu puno energije.

3. Tjelesna kondicija je ključna

Biti u kondiciji znači da osoba ima više mišićne mase nego masnoće u tijelu pa samim time i lakše probavlja alkohol. Stoga, posvetite se tjelovježbi, a možete i vježbati jogu prije izlaska jer će to ubrzati vaš metabolizam

4. Pijte pića s ledom

Prema istraživanju na sveučilištu Lyon, ako pijete pića ohlađena na 5 Celzijevih stupnjeva, bit će vam potrebno barem pet do deset sekundi više da piće popijete do kraja, a led će, nakon što se otopi, pomoći u hidrataciji organizma koje je zbog alkohola podložnije dehidraciji.

5. Ne pretjerujte sa šampanjcem i gaziranim alkoholonim pićima

Gazirana vina i šampanjci se apsorbiraju brže, a i brže se ispijaju zbog blagih okusa. Pritom se često zaboravlja da i ta pića sadrže alkohol pa vodite računa i tome da ne popijete previše.

>>Uf, ovo morate izbjegavati ako ste popili čašicu više

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije