Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
često prerano umiru

Želite ukrasiti dom biljkama? Izbjegavajte ove jer su prezahtjevne!

biljke
unsplash.com
24.10.2023.
u 13:30

Gotovo polovica vlasnika ubije svoje orhideje pretjeranim zalijevanjem, kažu stručnjaci.

Osim što su estetski ugodne i dobre kao pročišćavači zraka, studije su pokazale da sobne također mogu ublažiti tjeskobu, pomoći nam da brže ozdravimo, izoštriti nam pažnju, pa čak i poboljšati naš pogled na svijet. Ipak, postoji i loša strana, a to je činjenica da sobne biljke imaju prednosti na naše zdravlje samo kada su zelene i kada cvjetaju; a kako studije otkrivaju, biljke koje odumiru  mogu biti gore za našu dobrobit nego ih uopće ne imati. "Sobne biljke nam u život unose ljepotu i radost, ali nisu sve iste kada je u pitanju njihova njege", kaže Zahid Adnan, stručnjak za vrtlarstvo i osnivač The Plant Bible. "Dok neke uspijevaju uz minimalnu pažnju, druge je čak i stručnjacima prilično teško održati na životu."

Ako niste spremni za izazov, ove je biljke bolje izbjegavati.

1. Lirasti fikus ili Ficus lyrata

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simon Zimmermann (@smnstr_)

Lirasti fikus ili Ficus lyrata (na engleskom Fiddle Leaf Fig) jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka zahvaljujući upečatljivim listovima koji mogu narasti do 45 cm u dužinu i 30 cm u širinu. U svom prirodnom staništu može narasti do 12 metara i dati plodove smokve, no u sobnim uvjetima maksimalno može doseći od dva do tri metra i neće dati plodove. "Smokva je općenito poznata po tome što je izbirljiva. Zahtijeva stalno, neizravno svjetlo, precizno zalijevanje i redovitu gnojidbu i osjetljiva je na štetočine poput grinja i osjetljiva je na promjene u svom okolišu", kaže Adnan pa kao zamjenu preporučuje rubber plant ili fikus gumijevac.

"Jednako je estetski privlačan, a manje je zahtjevan kada su u pitanju rasvjeta i potrebe za vodom", rekao je.

2. Djevina kosa ili Maidenhair fern

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 모기야 (@mokiyaaaa)

Paprati s grozdovima listova u obliku lepeze, dlakaste paprati mogu dati lijep izgled unutarnjem vrtu, no stručnjaci napominju da ih je prilično teško održati na životu. „Djevina kosa je poznata po nježnim i čipkastim listovima, ali je izuzetno osjetljiva na promjene vlažnosti i temperature“, objašnjava Adnan. "Zahtijeva visoku vlažnost, stalnu razinu vlage i zaštitu od propuha", napominje.

3. Orhideja

Orhideje su možda elegantne, ali imaju reputaciju zahtjevnih biljki. "Zahtijevaju posebne svjetlosne i temperaturne uvjete, a njihove potrebe za zalijevanjem mogu biti izazovne za svladavanje. Truljenje korijena i neodgovarajuća njega mogu dovesti do njihove prerane smrti", kaže Adnan.

Pejzažista i direktorica tvrtke Evergreen Georgina O'Grady također napominje da ih se vrlo često pretjerano zalijeva. "Gotovo polovica vlasnika na kraju ubije svoje orhideje", tvrdi ona. "Trebalo bi ih zalijevati jednom tjedno, a sve više ili manje od toga će ih ubiti. Zato umjesto orhideje radije nabavite sličnu biljku, afričku ljubičicu, za koju se općenito lakše brinuti."

4. Calathea

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by nao (@na0_plants)

Calathea je privlačna dvobojna sobna biljka koju mnogi rado drže u svojim zatvorenim vrtovima, no nažalost, ona zahtijeva više brige nego što mnogi vlasnici misle. "Calathea je poznata po upečatljivim uzorcima lišća, ali je prilično osjetljiva na kvalitetu vode, razinu vlažnosti i izravnu sunčevu svjetlost", kaže Adnan. "Može brzo razviti smeđe rubove ako joj uvjeti nisu dobri, a često dođe i do žućenja i uvijanja lišća".

Umjesto nje, Adnan preporučuje da svojoj ponudi dodate biljku Sansevieria ili Snake Plant; jer je izdržljiva i popularna, te je poznata po svojoj jednostavnoj njezi i elegantnom, arhitektonskom izgledu.

Sedam savjeta uz koje će sobne biljke uspješno preživjeti zimu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije