Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pazite, ali nemojte biti prestrogi

Želite održati dobru liniju i tijekom blagdana? Evo nekoliko savjeta što i kako jesti u te dane

Božić
Shutterstock
14.12.2021.
u 07:00

Ne morate si sve potpuno uskratiti, uživajte u blagdanskoj hrani i održavajte liniju slijedeći ove savjete.

Cijeli prosinac prolazi u druženju i okupljanjima, a s tim u paketu dolazi i dobra hrana i piće, pa često možemo čuti od nekoga da je dobio koji kilogram tijekom blagdana ili da se "malo opustio". Potpuno je uredu uživati u hrani, ali ako baš nikako ne želite dobiti koji kilogram viška, možete naći neki balans. 

Jedite prokulice kao prilog...
Studije su pokazale da se jedenjem priloga kao što je prokulica lakše gube kilogrami nego ako se jede, recimo, mrkvica. Kako to? Prokulice su bogate vlaknima i imaju nizak glikemijski indeks, baš kao i brokula i cvjetača. Osim toga, odlične su za zdravlje krvožilnog sustava.

...Uz puricu
Ono što mnogi ne znaju je da puretina ima manji udio masnoće od piletine i sadrži manje soli od svinjetine. Odličan je izvor proteina na blagdanskom tanjuru.

Dodajte i malo sira
Nezaobilazna namirnica svake plate koja se poslužuje za predjelo ili grickanje s nogu na zabavama, a glasnogovornica Britanske dijetetske udruge Helen Bond otkrila je da se sir može dodati u razne priloge, poput pire krumpira, jer održava razinu šećera u krvi. Ipak, imajte na umu da određene vrste imaju dosta kalorija, pa jedite manje porcije.

Pripazite s umacima
Česti izvor velikog broja kalorija su umaci, pogotovo kada su u pitanju oni gotovi u trgovini jer sadrže puno šećera i konzervansa. Puno bolja opcija je da ih radite sami kod kuće. Grčki jogurt, skyr, senf, kiseli krastavci, Sriracha... Ima puno sastojaka koji nisu visokokalorični i koji će spajanjem dati poseban okus mesu i prilozima.

Fritule nose titulu najpopularnije slastice blagdana: Isprobajte trikove kako bi vam ispale što ukusnije

Jedite orašaste plodove
Odličan su izvor zdravih masti i proteina, a držat će vas sitima i ublažiti želju za raznim slasticama. Možete ih jesti svježe, po jednu šaku, a možete od njih napraviti i razne deserte ili ih dodati u salate.

Oprezno s alkoholom i pićem
Likeri, kokteli, vruća čokolada i slična pića možda se čine laganima na želudac, ali imaju jako puno kalorija i šećera. Potražite alkoholna pića koja ne sadrže tako puno kalorija, a opet su ukusna poput vina ili piva s manjim postotkom alkohola.

Za kraj, jedite manje porcije i budite aktivni
Možete uživati i u hrani koja nije toliko zdrava, ali jednostavno stavljajte manje porcije na tanjur i nemojte si dozvoliti da se prejedete. Također, probajte izdvojiti sat vremena u danu da odete u šetnju, na lagano trčanje ili neki brzi trening, prenosi The Sun.

Kako da vam božićna zvijezda traje duže?

Božić
1/9
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije