Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Želite napraviti savršeni pire krumpir? Isprobajte ovaj jednostavan trik!

shutterstock
06.11.2023.
u 07:00

Nije ništa otmjeno poput uzgojenog maslaca ili crème fraîchea - iako ni jedno ni drugo ne može naškoditi!

Idealan pire krumpir savršeno je začinjen, lagan i bez grudica. Uspješnost izrade pire krumpira mnogi pripisuju vrsti krumpira koji se koristi, koliko dugo se kuhao i kako je pasiran. Iako su sve ove stvari važne, autora kuharice J. Kenji López-Alt podijelio je revolucionarni trik koji nadmašuje sve ostale čimbenike. Nije ništa otmjeno poput uzgojenog maslaca ili crème fraîchea - iako ni jedno ni drugo ne može naškoditi! Tajni sastojak je samo ledeno hladna voda, prenosi Simply Recipes.

Ako ste ikada radili pomfrit od nule, možda ste upoznati s namakanjem izrezanog krumpira u hladnoj vodi kako biste izvukli višak škroba. To vam daje pržene krumpiriće koji su hrskavi i zlatni, dok je unutrašnjost lagana i pahuljasta. Isti trik vrijedi i za pire krumpir! Krumpir prije kuhanja potopite u ledenu vodu. Time se eliminira velik dio škroba u krumpiru, što rezultira savršenim pire krumpirom.

VEZANI ČLANCI: 

Ovo također iskoristite kad radite rižu. Ključ za savršenu rižu je ispiranje što je više moguće škroba. Tako se zrna ne nadimaju i višak škroba ih ne skuplja u grudaste, kašaste grudice. Također, baš kao kad ispirete rižu, možete vidjeti kako se škrob ispire iz krumpira dok se natapa - vidjet ćete kako voda postaje bijela.

Napunite veliku zdjelu hladnom vodom i šakom leda. Dodajte oguljene krumpire u vodu i ostavite ih da odstoje najmanje 30 minuta, iako je idealno jedan sat. Potom pažljivo izvadite krumpir rukama ili cjedilom kako se škrob nakupljen na dnu zdjele ne bi poremetio. Kuhajte krumpir dok ne omekša, nastavite s vašim omiljenim receptom za pire krumpir i primijetit ćete da je mnogo bolji nego kad ste ga radili bez namakanja.

VEZANI ČLANCI: 

Nakon što kuhani krumpir ocijedite, isperite ga pod hladnom vodom kako bih uklonili škrob s površine. Budući da će to ohladiti krumpire i dodati malo vlage, vratite ih u lonac i kuhajte na pari minutu-dvije na laganoj vatri. Također, ne bježite od soli. Kao i tjesteninu, teško je začiniti krumpir nakon što je skuhan. Dodavanje soli nakon kuhanja samo će učiniti da pire krumpir bude slan, a ne dobro začinjen.

Stručnjaci upozoravaju: Ovakav krumpir obavezno izbjegavajte jer može biti otrovan!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije