Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
provjerite

Želite li znati koliko ste zdravi? Pogledajte svoje ruke!

Shutterstock
19.12.2023.
u 14:30

Postoji mnogo znakova koji vas mogu upozoravati na neko zdravstveno stanje

Pogledom na ruke možete puno reći o svom zdravstvenom stanju. Od toga koliko su čvrsti vaši nokti do toga koliko je lako savijati prste, postoji mnogo znakova koji vas mogu upozoravati na neko zdravstveno stanje. Započnite s ovih pet jednostavnih provjera i svakako posjetite liječnika ako postoji razlog za zabrinutost, piše Daily Star.

Bijeli tragovi na noktima (Leukonihija): Ovi bijeli tragovi na noktima mogu ukazivati na različite stvari, uključujući alergijske reakcije na proizvode za nokte ili gljivične infekcije. Ako primijetite ove tragove, razmotrite privremeno prestanak upotrebe određenih proizvoda kako biste vidjeli hoće li se stanje poboljšati. 

VEZANI ČLANCI:

Madeži: Ako imate madeže na koži, važno je pratiti ih na znakove promjene. Dr. Seth Rankin preporučuje pridržavanje pravila ABCDE: asimetrija, neravni rubovi, različite boje, veličina veća od šest milimetara i promjene u elevaciji ili teksturi. Promjene u madežima mogu ukazivati na potrebu za posjetom liječniku, posebno ako primijetite svrbež, osjetljivost ili bol.

Test prstiju: Jednostavan test prstiju može otkriti rane znakove problema s plućima ili srcem. Oticanje i omekšavanje prstiju i noktiju mogu biti indikatori tih zdravstvenih stanja. Ako primijetite ovakve promjene, trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Škljocavi prst (Trigger finger): Ako imate problema sa savijanjem prstiju ili palca, mogli biste patiti od simptoma zvanog “trigger finger”. To stanje uzrokuje oticanje i upalu tetiva, što može rezultirati boli i otežanim pokretanjem ruku. Dugotrajna stanja poput dijabetesa i reumatoidnog artritisa mogu biti povezana s ovim problemom.

VEZANI ČLANCI: 

Izbočeni nokti: Nokti s izbočinama mogu ukazivati na nedostatak određenih hranjivih tvari u vašoj prehrani, kao i na prisutnost kožnih poremećaja ili drugih bolesti. Mineral sumpor, koji se nalazi u namirnicama poput mesa, peradi, jaja i mlijeka, igra važnu ulogu u zdravlju noktiju. Poboljšavanje prehrane može pomoći u smanjenju izbočina na noktima.

No, važno je napomenuti da su ovo samo općeniti savjeti i da biste za preciznu dijagnozu ili zabrinutost o zdravstvenim problemima trebali konzultirati liječnika. Redoviti pregledi i praćenje promjena na tijelu mogu biti ključni za rano otkrivanje potencijalnih problema.

Nokti vam pucaju, listaju se ili ne mogu izrasti? Možda nesvjesno radite neku od ovih pogrešaka! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije