Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kapa, badić, naočale

Želite li postati 20 godina mlađi? Sagorite kalorije u bazenu!

noge
Arhiv VL-a
25.05.2012.
u 14:56

– Redoviti plivači biološki su više od 20 godina mlađi od svoje stvarne dobi – govore stručnjaci. Nije li to dovoljno da uronite u bazen?

Ljeto je pred vratima, a vi sve češće pomišljate kako ćete se uskoro morati na plaži razgolititi u kupaće gaće ili bikini. Ubrzano tražite idealnu dijetu i pokušavate pronaći aktivnost kojom ćete oblikovati tijelo i mišiće. No vjerojatno vam nije palo na pamet da krenete na bazen i tamo "skurite" sve kalorije koje ste pojeli za ručak.

Plivanje je zdravo za zglobove

Možda je vrijeme da razmislite i o tome. Naime, plivanje kao jedan od tri bazična sporta upošljava cijelo tijelo. Osim što ćete sagorjeti kalorije, ubrzati metabolizam i razgibati svaki mišić u tijelu, zaštitit ćete svoje ligamente i zglobove od mikro-oštećenja koja biste zadobili baveći se nekim "zemljanim" sportom. 

Sve što trebate tri su stvari – kupaći kostim, kapa i naočale!

Oblikujte mišiće i sagorite kalorije

Plivanjem ćete postići skladnu liniju zbog povećane potrošnje kalorija. Zapošljavanje svih mišića u bazenu troši oko 500 kalorija na sat, a intenzivnije plivanje i do 700. Budući da je voda 800 puta gušća od zraka, svaki zamah kroz vodu naići će na otpor. A to je dobro za mišiće na trbuhu, ramenima, rukama te gluteuse. Dakle, uz sagorijevanje masnoća, ponovno ćete vratiti funkciju mišićima i lijepo ih oblikovati. Znanstvenici sa sveučilišta u Indiani utvrdili su da su rekreativni plivači imali veću mišićnu masu u usporedbi s onima koji nisu plivali. 

Ostanite mladi

Stručnjaci savjetuju da plivate svaki dan jer nema opasnosti od ozljede budući da su zglobovi rasterećeni pritiska. Joel Stager sa sveučilišta u Indiani proučavao je utjecaj dugogodišnjeg plivanja na organizam.

– Plivati možete cijeli život, a to se ne može reći za trčanje ili treninge snage.

Veliki je dobitak u tome što vam plivanje omogućava da ostanete mladi, i to doslovno.

– Ispostavilo se da su redoviti plivači biološki više od 20 godina mlađi od svoje stvarne dobi – govori Stager.

Jačajte kognitivne funkcije

Uz oku ugodnu figuru, plivanje doprinosi i vašem zdravlju. Mjerenja krvnog tlaka, kolesterola, kardiovaskularnog i živčanog sustava i kognitivnih funkcija pokazala su da plivači imaju znatno mlađi organizam.

Komentara 2

AA
aaaaaaaaaaaa
09:56 26.05.2012.

Uf, moram odmah nazvati graditelja da mi ubaci bazen umjesto garaze!

TA
taksimetrija
09:43 27.05.2012.

Bravo novinaru A.V. lijepo si prepisao tekst od nekud, a sad da ti ja nešto kažem kao plivač teoretičar sa sjedištem u Zagrebu glavnom gradu neke malo neorganiziranjie zemlje od fakin US. Evo upravo provjerio imam kupaće gaće chek rekli bi Ameri, kapu chek, očale chek , slobodnih bazena fakin kod nas NEMA chek. Chekni malo koliko ima slobodnih termina na bazenima koji nisu zauzeli sportaši tj. klubovi, neke firme itd. a recimo imaš normalni posao pa nemreš baš u 10 i 30 na plivanac i tako to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije