Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zelena aura Zagreba

HTZ Zagrebačka županija
Foto: Romero Ibrišević, TZZŽ
1/8
PR
Autor
PR članak
15.10.2015.
u 13:00

Destinacija: Zagrebi po zelenoj okolici

Poput kakve zelene marame glavni je hrvatski grad obgrlila Zagrebačka županija. Štiti ga krošnjama brojnih šumaraka i moćnim brdima Samoborskog i Žumberačkog gorja, osvježava bistrim potocima i rječicama, ali također pruža utočište i mnoštvo doživljaja svakom gostu.

Od plodne nizine do razigranog gorja

Obilazeći zeleno prostranstvo nadomak grada Zagreba, iznenadit će vas njegova raznolikost. Dok se vozimo biciklom po turopoljskim livadama i oranicama, pozornost nam zaokuplja jednostavna ljepota turopoljskih drvenih kapelica. Ove srednjovjekovne drvene ljepotice jedinstvene su u svijetu i predstavljaju najviši domet narodnog graditeljstva barokne arhitekture. Najljepša od najljepših je kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki. I dok ove kapelice plijene svojom skromnošću, brojni dvorci govore o nekadašnjem bogatom i raskošnom životu plemstva.

Među najreprezentativnijim su ostali dvorac Oršić u Bistri, danas bolnica za kronične bolesti djece, klasicistički dvorac Januševec u Brdovcu, dvorac Lužnica u Zaprešiću i dva jastrebarska dvorca - Oršić, prvotno izgrađen kao srednjovjekovni burg i najstarije zdanje u gradu te dvorac Erdody, čiji je perivoj danas omiljeno jaskansko šetalište. Ovaj plodni vinorodni kraj nastavlja se sjevernije do mjesta gdje se obronci Samoborskog gorja blago spuštaju do savske nizine. Ovdje se smjestio još jedan dragulj Zagrebačke županije, slikoviti gradić zanatlija i omiljeno izletište Zagrepčana, Samobor. Gradić poznat po kremšnitama i fašniku, brojnim restoranima i jedinstvenom Bermetu, likeru čija se tajna receptura prenosi s koljena na koljeno, ishodišna je točka brojnim planinarima koji odatle kreću u pohode na Samoborsko i Žumberačko gorje.

S razigranih samoborskih brežuljaka ulazimo u tamnu sjenu šuma Žumberka. Naposljetku se spuštamo dubokom dolinom potoka Slapnice, prateći razigrani žubor njegovih slapova. Divimo se tragovima suživota čovjeka i prirode, ostacima nekadašnjih brojnih mlinica, od kojih je danas očuvan samo Draganov mlin. Konačno spokoj i okrjepu nalazimo u Dolini kardinala, u Krašiću, gdje uživamo u delicijama domaće kuhinje i vrhunskih vina.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

  1. Obilazak Plešivičke vinske ceste na kojoj se u tradicionalnim kućicama i kletima možete počastiti kvalitetnim vinom uz pogled na obronke prošarane vinogradima.
  2. Vožnju biciklom po nekoj od brojnih živopisnih biciklističkih staza kojima je isprepletena cijela Zagrebačka županija.
  3. Istraživanje u svijetu jedinstvenih turopoljskih drvenih kapelica koje plijene svojom arhitektonskom jednostavnošću i originalnošću. Posebno izdvajamo kapelu sv. Barbare u V. Mlaki.
  4. Otkrivanje barokne ljepote Dvorca Lužnica s perivojem i ribnjakom u Zaprešiću u sklopu kojeg djeluje i Duhovno-obrazovni centar Marijin Dvor sestara milosrdnica.
  5. Šetnju perivojem dvorca Erdody u Jastrebarskom, zaštićenim spomenikom vrtne arhitekture.

JESTE LI ZNALI?

  • Da se na Plešivici nalazi najstarija sanjkaška staza u Hrvatskoj, Kamenice, gdje se sanjkalo još davne 1907., a tradicija se nastavila do današnjeg dana?
  • Da su u Pisarovini u Jamnici bogati izvori mineralne vode, daleko znane "Jamnice"? Mineralna vrela otkrivena su 1770.g. Prva kemijska analiza vode napravljena je 1772.g.
  • Da je cijeli turopoljski kraj poseban po podgutnici – crvenom rupcu koji su turopoljske djevojke vezivale mladićima pod vratom (gutom) prije odlaska u vojnu službu te se smatra pretečom kravate? Rubac svezan a la Croate (na hrvatski način) prepoznat je na vojnicima Turopoljskog banderija u 17. st. u Parizu i po Hrvatima nazvan kravata

Piše: Daniel Lacko

Želite prijaviti greške?