Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIZOZEMKA ŠOKIRALA

PITANJE DANA Biste li legalizirali eutanaziju u Hrvatskoj?

Shutterstock
06.04.2024.
u 12:55

Potpomognuta smrt i eutanazija postaju sve dostupnije u svijetu

Nizozemka Zoraya ter Beek (28), boluje od depresije i autizma, pa je odlučila idući mjesec eutanazijom okončati svoj život. Naime, psihijatar joj je rekao da joj više nikako ne može pomoći, pa je ona zaključila da je to rješenje njezinog problema. 

Iako je ta vijest šokirala mnoge, to je u Nizozemskoj legalno i čak je zapravo i poprilično popularno, s obzirom na to da je 2022. godine 8.720 ljudi okončalo život eutanazijom, a 20 posto smrtnih slučajeva uzrokovanih eutanazijom se zapravo i ne prijavljuje, kako piše Daily Mail.

VEZANI ČLANCI:

No, Nizozemska nije jedina zemlja gdje je eutanazija zakonski dopuštena. Kako piše The Guardian, u Kanadi je liječnicima dopušteno prepisivati ​​lijekove za samostalnu primjenu, a od 2021. mogu ih davati onima koji traže smrt i imaju teško i nepopravljivo zdravstveno stanje. Zabrana potpomognutog umiranja liberalizirana je nakon presude Vrhovnog suda iz 2015. da se zabranom liječničke pomoći u prekidu života krši ustavno pravo na život, slobodu i sigurnost osobe kojoj je takva pomoć potrebna.

U Njemačkoj se zakonodavci bore oko novog zakona nakon odluke saveznog ustavnog suda iz 2020. da je zabrana potpomognutog samoubojstva prekršila prava građana da utvrde okolnosti svoje smrti ograničavanjem njihove mogućnosti da traže pomoć od treće strane. U Sjedinjenim Američkim Državama medicinski potpomognuto umiranje odraslih legalno je u 11 od 50 država. U Washingtonu DC, Death With Dignity Act iz 2016. dopušta liječnicima da sami sebi prepisuju lijekove. Prošle je godine donesen zakon kako bi se više vrsta pružatelja zdravstvenih usluga u okrugu omogućilo da potpišu zahtjeve za medicinski potpomognutu smrt i kako bi se omogućilo slanje lijekova pacijentima poštom umjesto osobnog preuzimanja.

U Victoriji, Zapadnoj Australiji, Tasmaniji, Južnoj Australiji, Queenslandu i Novom Južnom Walesu, liječnici mogu prepisivati ​​lijekove odraslim osobama za samostalnu primjenu i, u slučajevima kada pojedinac fizički nije u stanju sam sebi dati lijekove, davati i lijekove. Potpomognuto umiranje i dalje je nezakonito u Sjevernom teritoriju i Teritoriju glavnog grada Australije. Prijedlog zakona o legalizaciji dobrovoljnog potpomognutog umiranja u Teritoriju glavnog grada Australije predstavljen je zakonodavnoj skupštini u listopadu prošle godine.

Posljednjih 20 godina prema belgijskom zakonu, pacijenti su se kvalificirali za medicinski potpomognuto umiranje ako imaju neizlječivu bolest i doživljavaju stalnu i nepodnošljivu patnju koja se ne može ublažiti. Za razliku od mnogih drugih zemalja s liberalnim pravnim sustavima, eutanazija za osobe koje nisu smrtno bolesne, poput onih s psihijatrijskim poremećajima ili demencijom, također je legalna. Od 2014. nema dobnih ograničenja; za mlađe od 18 godina potrebna je suglasnost roditelja.

VEZANI ČLANCI:  

U Španjolskoj su eutanaziju legalizirali 2021. godine, a prema španjolskom zakonu, dopuštaju se dva dobrovoljna načina dopuštanja osobi da okonča vlastiti život: eutanazija i potpomognuto samoubojstvo. U veljači 2008. Luksemburški Zastupnički dom usvojio je Zakon o pravu na dostojanstvenu smrt. Zakon pokriva i eutanaziju i samoubojstva uz pomoć liječnika. Eutanazija je legalna i u Kolumbiji od 1997. godine, no prvi put je upotrijebljena 2022. godine. Presuda - koju je poduprlo šest od devet sudaca - zahtijeva da pacijenti zadovolje standarde koji su već na snazi ​​za eutanaziju: mora im biti dijagnosticirana ozljeda ili ozbiljna ili neizlječiva bolest koja uzrokuje intenzivnu fizičku ili psihičku bol koju smatraju nespojivom s dostojanstvenim životom.

Eutanazija je legalizirana i na Ekvadoru, a sud se izjasnio da se zločin ubojstva više neće odnositi na liječnike koji rade na očuvanju prava na dostojanstven život. Potpomognuto umiranje postalo je legalno na Novom Zelandu 7. studenog 2021, a osoba mora ispunjavati stroge kriterije i slijediti postupak naveden u zakonu pod nazivom Zakon o izboru na kraju života 2019.

U Švicarskoj je kazneni zakon iz 1942. dopuštao odraslim osobama da pomažu u samoubojstvu druge osobe sve dok motiv za to nije bio "sebičan". Liječnicima je dopušteno propisivati ​​lijekove za samostalnu primjenu i administriranje. Organizacije koje pružaju potpomognuto samoubojstvo pružaju usluge prema određenim propisima od 1985. No, aktivna eutanazija nije dopuštena.  Finska i Norveška dopuštaju pasivnu eutanaziju pod strogim uvjetima, gdje oni koji pate od neizlječive bolesti mogu odlučiti da im se ne daju tretmani koji produljuju život. 

U Francuskoj je ove godine predsjednik Emmanuel Macron naložio vladi da razmotri treba li u Francuskoj dopustiti eutanaziju ili potpomognuto umiranje. Zakon, koji je na snazi ​​od 2016., dopušta medicinskom osoblju da stavi nekoga blizu smrti i u nepodnošljivoj boli pod trajne sedative, ali ih ne ovlašćuje da daju smrtonosnu tvar.

Liječnica otkrila najstrašnije stvari koje je čula u posljednjim trenucima ljudi na samrti! 

Komentara 3

Avatar Blokiran
Blokiran
19:36 06.04.2024.

A prije toga uvesti smrtnu kaznu za izdaju drzave i njenih gradjana!

RE
reborn
18:17 08.04.2024.

Ajmo preformulirati pitanje: Smatrate li da je samoubojstvo ispravni način rješavanja problema?

Avatar Barbie*
Barbie*
19:02 06.04.2024.

Da i ne..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije