Koliko god će vam se činiti da je tijesto suviše rijetko nemojte dodavati brašna jer tako mora biti. Samo se držite uputa za dizanje i dobit ćete fini, izdašan kolač koji svi obožavaju.
Dizana pita s višnjama (trešnjama)
Biskvit:
50 g rastopljenog maslaca
2 jaja
60 g šećera
1 vanilin šećer
350 ml mlijeka
25 g svježeg kvasca
2 žlice ruma, po želji
500 g oštrog brašna
Za nadjev:
500 g višanja/trešanja
3-4 žlice šećera za posipanje prije pečenja
šećer u prahu
Priprema:
Maslac rastopite u manjoj posudi pa prebacite u veću posudu za miksanje. Dodajte jaja, 5 žlica šećera i vanilin šećer pa kuhačom dobro izmiješajte. Zagrijte mlijeko u istoj posudi u kojoj ste rastopili maslac, neka bude toplo (nikako vruće!). Ubacite kvasac i jednu žlicu šećera, izmiješajte da se kvasac lijepo rastvori pa dodajte i 4-5 žlica brašna od ukupne količine da bi se kvasac brže aktivirao. Ostavite tako desetak minuta. Kad je kvasac spreman prebacite ga u posudu za miksanje, dodajte rum (po želji) pa sipajte prvo pola količine brašna. Sve dobro izmiješajte, dodajte ostatak brašna i ponovo sve sjedinite kuhačom. Tijesto koje ćete dobiti mora biti glatko, rijetko i vrlo mekano. Učini li vam se da je tijesto previše rijetko nemojte dodavati brašna, tako treba biti. Pokrijte posudu kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto udvostruči, otprilike će trebati pola sata. Za to vrijeme lim za pečenje dimenzija 35 x 25 cm obložite papirom za pečenje. Kad se tijesto udvostručilo prebacite ga u lim, lijepo poravnajte pa po njemu rasporedite višnje (blago ih prstima utisnite u tijesto). Pospite šećerom i ostavite petnaestak minuta da tijesto još malo naraste. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 25 minuta, odnosno dok kolač ne dobije lijepu rumenu boju. Kad je kolač gotov narežite ga na kocke i pospite šećerom u prahu.
Foto: Shutterstock