Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slatke priče

Zbog ove dizane pite s višnjama ne bismo se nikada mogli odreći slatkog!

29.05.2022.
u 08:31

Jedva smo dočekali višnje (i trešnje) da možemo uživati u ovom prekrasnom receptu za koji kod kuće u svakom trenutku imate sve potrebne sastojke, a po želji dodate višnje ili trešnje. Nama su višnje u ovoj kombinaciji milije jer volimo njihovu kiselost.

Koliko god će vam se činiti da je tijesto suviše rijetko nemojte dodavati brašna jer tako mora biti. Samo se držite uputa za dizanje i dobit ćete fini, izdašan kolač koji svi obožavaju.

Dizana pita s višnjama (trešnjama)

Biskvit:

50 g rastopljenog maslaca

2 jaja

60 g šećera

1 vanilin šećer

350 ml mlijeka

25 g svježeg kvasca

2 žlice ruma, po želji

500 g oštrog brašna

Za nadjev:

500 g višanja/trešanja

3-4 žlice šećera za posipanje prije pečenja

šećer u prahu

Priprema:

Maslac rastopite u manjoj posudi pa prebacite u veću posudu za miksanje. Dodajte jaja, 5 žlica šećera i vanilin šećer pa kuhačom dobro izmiješajte. Zagrijte mlijeko u istoj posudi u kojoj ste rastopili maslac, neka bude toplo (nikako vruće!). Ubacite kvasac i jednu žlicu šećera, izmiješajte da se kvasac lijepo rastvori pa dodajte i 4-5 žlica brašna od ukupne količine da bi se kvasac brže aktivirao. Ostavite tako desetak minuta. Kad je kvasac spreman prebacite ga u posudu za miksanje, dodajte rum (po želji) pa sipajte prvo pola količine brašna. Sve dobro izmiješajte, dodajte ostatak brašna i ponovo sve sjedinite kuhačom. Tijesto koje ćete dobiti mora biti glatko, rijetko i vrlo mekano. Učini li vam se da je tijesto previše rijetko nemojte dodavati brašna, tako treba biti. Pokrijte posudu kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto udvostruči, otprilike će trebati pola sata. Za to vrijeme lim za pečenje dimenzija 35 x 25 cm obložite papirom za pečenje. Kad se tijesto udvostručilo prebacite ga u lim, lijepo poravnajte pa po njemu rasporedite višnje (blago ih prstima utisnite u tijesto). Pospite šećerom i ostavite petnaestak minuta da tijesto još malo naraste. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 25 minuta, odnosno dok kolač ne dobije lijepu rumenu boju. Kad je kolač gotov narežite ga na kocke i pospite šećerom u prahu.

Foto: Shutterstock

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije