Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moderno, ali nije zdravo

Zbog ljepote trpi se i bol, o posljedicama 
se ne razmišlja

Maja Šuput štikla
Davor Puklavec/PIXSELL
04.04.2016.
u 12:00

Kod čovjeka koji stoji bosonog dvije trećine težine tijela prenose se na petu, visoke potpetice to mijenjaju stvarajući probleme

Od rođenja smo naviknuti na nošenje obuće koja štiti stopala, ali obuća je i važan modni detalj. U odabiru cipela često je izgled važniji od udobnosti, pa su mnogi skloni trpjeti bol i nelagodu, kaže dr. sc. Hrvoje Klobučar, ortoped u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion.


– Kad stojimo bosonogi, dvije trećine težine tijela prenose se na petu, a jedna trećina na prednji dio stopala. Povišenjem potpetice na cipeli raste opterećenje na prednji dio stopala. Na potpeticama visine 3 do 4 centimetra opterećenje se prenosi podjednako na prednji i stražnji dio stopala, a prilikom nošenja potpetica viših od 5 do 7 centimetara znatno se povećava opterećenje na prednjem dijelu stopala, a smanjuje opterećenje pete – kaže dr. Klobučar.


Štetno je i ravno

Nošenje cipela s visokim potpeticama dugoročno može biti veliki problem, osobito u osoba koje dulje stoje ili hodaju te ako imaju prekomjernu tjelesnu težinu.

– Urušavanjem uzdužnog prednjeg dijela stopala dolazi do širenja njegova prednjeg dijela poput lepeze, a prsti stisnuti u uskoj cipeli slabije su pomični, približavaju se i deformiraju. Uska obuća kod osoba s nasljednim opterećenjem može pogodovati razvoju deformacije valgusa palca (haluks valgus) koja se očituje iskrivljavanjem palca i formiranjem bolne izrasline (kvržice) s unutarnje strane stopala. Ovo je najčešća deformacija stopala – devet puta češća je u žena nego u muškaraca, a liječi se jedino operacijski – objašnjava dr. sc. Klobučar.
 Dodaje da je štetno i “zatvaranje” stopala u obuću tvrdog potplata i ravne podloge, jer tako mali mišići stopala postupno postaju neaktivni, što uzrokuje njihovu atrofiju (slabljenje).

– S vremenom takvo stanje dovodi do poremećaja statike stopala, što nepovoljno utječe na cjelokupno držanje tijela. Obuća treba biti stabilna, ali i gipka, izrađena od prozračnih materijala i s neklizajućim potplatom. Kožna i prozračna obuća, sa širokim prostorom za prste, pogodna je za osobe koje pate od kožnih promjena na stopalima, deformacija stopala ili sklonosti oštećenjima kože (na primjer, dijabetičari). Imate li deformaciju stopala, valja ih prilagoditi podlozi obućom s ortopedskim uloškom – kaže dr. sc. Klobučar.

Prilagođeno sportu

Sportska obuća mora biti optimalno prilagođena vrsti aktivnosti, a ne smije biti izgažena jer više ne zadržava stopalo u optimalnom položaju prilikom sportske aktivnosti. Važan je i odabir papuča jer se upravo u njima noge odmaraju od dnevnih napora i opterećenja. Ovisno o navikama i potrebama, birajte natikače ili zatvorene papuče, no svakako vodite računa o tome da su stabilne, prozračne i da se bez teškoća obuvaju i izuvaju.      

>>Nema boljeg nego kad se u redu čeka za vrijedan domaći brend

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije