Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUBIMCI

Zatopljenje i kiša izmamili su gladne krpelje na livade

pas
07.03.2010.
u 14:50

Ljubimce zaštitite sprejevima, ampulama, ogrlicama, a možete im dati i tablete češnjaka kao dodatak prehrani.

Topliji dani donose i opasnosti koje vrebaju na ljubimce tijekom boravka u prirodi. Prije svega, treba istaknuti krpelje, koji mogu prenijeti bolesti opasne za život psa, ističe Zdravka Rumiha, dr. vet. med., Pet centar.

– Krpelji su grinje s četiri para nogu, trupom i glavom. Pričvrste se na životinju usnim aparatom i sišu krv, pritom izlučujući sa slinom i uzročnike raznih opasnih bolesti, kao što su piroplazmoza, borelioza, erlihioza. Najveću aktivnost pokazuju u proljeće i jesen zbog kombinacije viših temperatura i povećane vlage – kaže dr. Rumiha. Bolesti koje krpelji prenose psima imaju određeno vrijeme inkubacije, što znači da od ulaska bakterija ili virusa u organizam do prvog pojavljivanja znakova bolesti prođe neko vrijeme, obično 1 - 3 dana.

– Smatra se da krpelji prvi dan šeću po psu, a tek onda se prihvate za kožu. Ako pas ne jede, nije razigran kao obično, boja mokraće je promijenjena, tamnonarančasta do crvena, a temperatura izmjerena rektalno viša od 38,5°C, obavezno ga odvedite veterinaru – savjetuje dr. Rumiha, dodajući da postoje efikasna sredstva preventive navedenih oboljenja, odnosno invazije krpelja. Vrlo lako se nanose, a psa štite od jedan do šest  mjeseci.

– Bez obzira na sredstva za zaštitu, pregledajte psa nakon šetnje kako biste na vrijeme otkrili krpelja, jer niti jedno sredstvo ne daje potpunu zaštitu. Budući da novi krpelj treba provesti na psu dva do tri dana da bi mogao prenijeti uzročnika bolesti, redovna kontrola i pravodobno uklanjanje krpelja može biti presudno u sprječavanju bolesti. Ako na psu pronađete krpelja, a djelovanje pareparata je pri isteku ili je ono oslabljeno (pas se dosta kupao u vodi ili ste ga više puta oprao šamponom), iščupajte ga pincetom. Ako glavica krpelja ostane u koži, to mjesto dezinficirajte i mažite antibiotikom tijekom par dana. Nemojte sami vaditi ostatke krpelja jer možete izazvati infekciju kože i zakomplicirati zdravstveno stanje kože psa – ističe dr. Rumiha.

Sredstva za zaštitu od krpelja djeluju i protiv buha, koje su aktivne cijele godine, pa psa istodobno štitite i od invazije toga ektoparazita. Osim spreja, ampula i antiparazitskih ogrlica, kao dodatak hrani možete koristiti i tablete češnjaka. Njegova eterična ulja imaju antibakterijski učinak, a štite psa jer krpelji i drugi vanjski paraziti ne podnose miris češnjaka. Tablete su ukusne za pse, a trebaju se koristiti redovito. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije