Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iluzija

Zanimljiva optička varka poigrat će vam se s mozgom: Pomiče li se slika ili ne?

Facebook
25.11.2022.
u 07:00

Iluzija sadrži veliki crni ovalni oblik okružen tamnom aureolom na bijeloj pozadini ispunjenoj manjim crnim elipsama.

Jedna neobična optička varka ozbiljno će pomutiti vaš um i učiniti da vidite stvari koje se zapravo ne događaju. Naime, kada pogledate ovu ilustraciju, izgledat će vam kao da se crna točka naglo širi.

Istraživači su proučavali iluziju i sumnjaju da vara mozak promatrača da pomisli da se kreću u zamračeni prostor, poput špilje, tunela ili čak crne rupe, izvještava Mirror

Iluzija sadrži veliki crni ovalni oblik okružen tamnom aureolom na bijeloj pozadini ispunjenoj manjim crnim elipsama. Dok promatrač zuri u optičku iluziju, tamni ovalni oblik obično će se proširiti prema van na nekoliko sekundi, dajući nadimak iluziji  'crna rupa koja se širi'.

Foto: Facebook Leo Nicolier

Ovo su najpoznatije optičke iluzije koje će vas itekako zbuniti!

1/5

U studiji, koja je izvorno objavljena u časopisu Frontiers in Human Neuroscience, istraživači su otkrili da je 86% sudionika koji su pogledali sliku izjavilo da je vidjelo tamnu mrlju koja se širi. Tim sumnja da se iluzija igra s percepcijom mozga o promjeni razina svjetla.

Voditelj istraživanja Bruno Laeng, psiholog sa Sveučilišta u Oslu u Norveškoj, objasnio je u izjavi da je rupa koja se širi vrlo dramatična iluzija i dodao da ona vara um da povjeruje da je došlo do promjene svjetline kao da je promatrač krenuo u rupu ili tunel.

Grupa istraživača je otkrila da slika izaziva prirodnu reakciju u mozgu koja predviđa kada će se svjetlost promijeniti, potičući zjenice na skupljanje ili širenje zbog nadolazećeg poremećaja. To je isti osjećaj koji ljudi imaju kada uđu u mračni prostor.

Dok su provodili studiju, istraživači su koristili posebne kamere za praćenje pokreta očiju dok je promatrač gledao u iluziju. Otkrili su da su se zjenice ispitanika širile dok su gledali iluziju.

Nutricionisti savjetuju: Ove četiri namirnice trebate jesti ako želite smršavjeti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije