Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jesu li vas ikada opljačkali?

Zanimljiva karta otkriva da je u Bruxellesu najveća stopa pljački, a evo kakvo je stanje u Hrvatskoj

shutterstock
21.03.2024.
u 12:30

Belgija, Španjolska te Engleska i Wales još uvijek imaju najviše stope pljački u Europi.

Jesu li vas ikada opljačkali na ulicama Lijepe Naše? Prema ovoj zanimljivoj karti, to nije vrlo vjerojatno u većini Hrvatske. Ipak u nekim se gradovima češće događa. Ipak, ako putujete u neku od sljedećih zemalja budite na oprezu. Naime, Belgija, Španjolska te Engleska i Wales još uvijek imaju najviše stope pljački u Europi. Švedska, Francuska, Portugal i Luksemburg ih prate u stopu. Tih 7 zemalja ima daleko veću stopu pljačke od bilo koje druge europske zemlje. 

Iako u Europi ima malo nasilnog kriminala, ima svoj udio sitnih krađa torbica, džeparenja, otimanja telefona i općenito potkradanja turista - osobito na mjestima gdje se turisti okupljaju. 

Foto: @Land_geist

Na prvom mjestu ove nepopularne liste našao se Bruxelles s nevjerojatnih prijavljenih krađa na 100 tisuća stanovnika. Odmah iza njega su španjolske Barcelona i Melilla s 326, odnosno 239 krađa. Na četvrtom mjestu opet jedan belgijski grad - Liege s 237 pljački na 100 tisuća stanovnika. 

Dobra je vijest što je većina Hrvatske na karti obojena svjetložutom bojom što znači mala stopa krađi, odnosno 0-15 pljački na 100 tisuća stanovnika. Ipak, ima nekoliko kritičnijih područja. U Zagrebu i okolici događa se najviše građa - 50 do 70 na 100 tisuća stanovnika, dok na području Međimurja i Primorja prijavljuju 30 do 50 krađa.

VEZANI ČLANCI: 

Bosna i Hercegovina cijela je u narančastoj boji jer je u cijeloj zemlji prijavljeno 30 do 50 krađa na 100 tisuća stanovnika. Srbija i Slovenija, baš poput Hrvatske, imaju nekoliko kritičnih mjesta u svojim državama, a zanimljivo je i da nam je susjedna Mađarska cijela svjetložuta s malom stopom krađa. 

GALERIJA:  Ovo je 10 najdužih tunela u Hrvatskoj: Znate li koji je na prvom mjestu?

1/11

Također, prema Numbeovom indeksu kriminala za 2021., najopasniji grad u Europi je Novi Pazar u Srbiji s indeksom kriminala od 74,78. Na ljestvici europskih gradova s ​​najvećom stopom ubojstava Kaunas (Litva) zauzima prvo mjesto. Najmanji indeks kriminala ima Island, što ga čini i najsigurnijom državom u Europi. Slijede ga Danska i Irska. 

VEZANI ČLANCI: 

Što se tiče organiziranog kriminala tu prednjači Italija. Dugo povezana s mafijom, Italija se borila smanjiti utjecaj grupa kao što su Cosa Nostra na Siciliji, 'Ndrangheta iz Kalabrije (koje se smatraju među najvećim krijumčarima kokaina u Europi) i Camorra u Napulju.

Jesu li vas ikada opljačkali u Hrvatskoj?

Komentara 2

PO
poluprovokator
14:55 21.03.2024.

Sigurni smo u Lijepoj Našoj od sitnih uličnih krađa, ali nam političari, vladari i njihova povlaštena kasta došli glave krupnom pljačkom.

BE
Berlioz
13:27 21.03.2024.

Šteta što niste dali još jednu kartu za usporedbu, recimo raspored nelegalnih imigranata, Muslimana i crnaca. Jako se dobro podudara s ovom kartom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije