Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško je zamisliti vjenčanje bez njih

Zabavni, ali i pomalo neobični: Ovo su jedni od najpopularnijih običaja na vjenčanjima u Hrvatskoj!

Shutterstock
18.06.2023.
u 15:43

Neki su smiješni, neki zabavni, a neki možda i potpuno besmisleni, no bez nekih je zaista teško zamisliti hrvatsko vjenčanje

Na vjenčanjima postoje razni običaji, i dok su neki zabavni i poprilično normalni, neki su pomalo neobični. Iako su neki od naših starijih običaja nestali, neki su se ipak zadržali. Ovo su neki od najneobičnijih, ali i najpopularnijih običaja na vjenčanjima u Hrvatskoj, piše Elegant.

Prodaja ili kupnja mladenke: Gotovo svaki kraj u Hrvatskoj ima običaj kupovati mladu. Najčešće je brat ili otac osoba „od povjerenja“ koja „prodaje“ mladu. Kum i mladoženja dogovaraju uvjete i cijenu s izabranom osobom s mladenkine strane. Najčešće je kum taj koji mora iskeširati svotu novca kako bi mladenka napokon izašla. Tijekom pregovora mladoženja i kum također moraju popiti „koju“ s osobom na vratima.

VEZANI ČLANCI: 

Lažna mlada ili lažni novci: Kod kupovanja mlade, najčešće prije prave, izlazi i jedna ili čak nekoliko lažnih mladenki. To su najčešće prijateljice ili mladenkine djeveruše prerušene u buduću nevjestu. Kupnja se vrlo često odvija lažnim eurima jer bi u suprotnom kum bankrotirao.

Prosidba mladenke uz pomoć maramice: Ovaj običaj se odvija kada se svi gosti okupe kod mladenke. Mladoženja dolazi sa svojim uzvanicima isprositi ruku djevojke, a umjesto njega to čini njegov otac. Zatim objeduju hranu, koju je po običaju pripremila mladenka. Nakon što završe, otac mladoženje podiže maramicu i kaže uzvanicima neka maramicu uzme onaj tko ju je dao njegovom sinu. Mladenka upita svog oca smije li uzeti maramicu, što znači da se ona s njim nalazila i prije prošnje i u znak ljubavi mu dala svoju maramicu. Ako joj otac dopusti da uzme maramicu, znači da odobrava njihovu ljubav. Otac na kraju uvijek daje potvrdan odgovor.

Krađa mladenkine cipele: Tijekom svadbe netko mladenki ukrade cipelu, a potom je netko od uzvanika, najčešće kumovi, pokušavaju otkupiti kako mladenka ne bi cijelu noć bila bosa. „Kradljivac“ je najčešće dijete koje se cjenka za povratak cipele mladenki.

VEZANI ČLANCI: 

Bacanje jabuke preko kuće: Jabuka je poznat simbol u ceremonijama vjenčanja još od vremena starih Slavena. Jabuku preko krova kuće baca mladenka za sreću u braku. Jabuka se ne smije vratiti, odnosno pasti niz krov jer zadatak neće biti pravilno obavljen. Tako dokazuje da je dovoljno snažna za sve kućanske poslove i da može držati obitelj na okupu.

'Natepanje': Natepanje je međimurski običaj u kojem se dvorište zasipava perjem, toaletnim papirom, vunom, perjem, kukuruzovinom, piljevinom ili slamom. Ovdje se radi o simbolici pretvaranja kaosa, odnosno nereda u kozmos, odnosno red.

Ples s mladenkom: Ples s mladom je običaj koji se najčešće odvija u Slavoniji. Prije samog plesa s mladenkom pogase se sva svjetla, a svaki gost koji želi plesati s mladom donosi upaljenu svijeću. Svijeće se slažu u obliku srca i tada ples može započeti. Druga verzija plesa s mladenkom je da gosti koji žele plesati s mladenkom stanu u red i jedan po jedan plaćaju kako bi zaplesali. Slavonske svadbe su inače poznate po velikom broju ljudi tako da je red za ples s mladenkom često povelik. Gost također može platiti i da mladenka odmori od plesa u svekrvinom krilu.

Razbijanje tanjura: Najčešće nakon ponoći dolazi do razbijanja tanjura. Mladenka baca buket, a mladoženja podvezicu te nakon toga „nestaju“. U to vrijeme svekrva mora razbiti tanjur. Mladenci se na svadbu vraćaju u drugoj odjeći i nastavljaju proslavu.

Pucanje iz pištolja:  Svrha pucanja je tjeranje nečistih sila i zlih duhova od nove obitelji. Danas se najčešće puca iz pištolja, dok se u prošlosti pucalo iz puške. Navodno ima nekoliko razloga radi kojih se nekada davno pucalo u zrak, a neki od njih su tjeranje nečistih sila i zlih duhova od nove obitelji te dokazivanje mladoženje da je spretan s oružjem, što je nekada označavalo njegovu sposobnost da prehrani obitelj te da je sposoban rukovati oružjem.

Skidanje podvezice: Skidanje podvezice zubima ispred 300 znatiželjnih gostiju je itekako težak zadatak. Mladoženji se stavi povez preko očiju i on s rukama na leđima gura glavu ispod mladenkine vjenčanice i pokušava zubima skinuti podvezicu koju će kasnije bacati.

Stručnjaci tvrde: 'Ovo su najbolje godine za vjenčanje, tada najviše brakova uspije'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije