Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostanite cool

Za rješavanje loših navika najbolje je ne raditi ništa

cigareta
AFP
27.05.2012.
u 12:10

Motivacija da se aktivno borimo protiv primjerice pušenja može izazvati tjeskobu koja će nas dovesti do kontraproduktivnog ponašanja...

 

Svakodnevno bitku vodite s cigaretama, pretjeranim pranjem ruku, kašnjenjem, prejadenjem ili grickanjem noktiju? A svejedno ponekad popustite pod pritiskom i opet pripalite jednu kako bi se smirili? Znanstvenici su otkrili da motiviranje koje vas pokreće da prestanete s tom ružnom navikom, može biti sasvim krivi pristup. Oni koji pokušavaju biti aktivni u toj borbi, često će pokleknuti i nastaviti s lošim navikama. Reakcija će u većini biti kontraproduktivna i odvest će nas do lošeg impulzivnog ponašanja. I ponovnog uzimanja cigarete u ruke. A tada će shvatiti koliko su zapravo neuspješni.

Dakle, ne činiti ništa efikasnije je nego ne boriti protiv loših navika.

- Popularna samokontrola znači da bi osoba trebala obuzdati svoje ponašanje borbom, kako bi nadišla želju i iskontrolirala svoje ponašanje. Ironično, u ovim situacijama ljudi se često bore, ustvari da ne učine ništa, primjerice žele da ne pojedu komad torte - kaže Justin Hepler voditelj američke studije i dodaje:

- Impulzivno ponašanje može se izbjeći tako da budemo neaktivni i samo da se smirimo - zaključuje Hepler.

 

Komentara 1

BA
bakugan
18:22 28.05.2012.

istina.kad si zabranim jelo, jedem dvaput više, kad si zabranim cigarete pušim triput više..tako da..sve u svoje vrijeme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije