Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Voće kao luksuz

Za kilogram egzotičnog voća treba izdvojiti i do 500 kuna

'avocado_nnn_ziv_110211'
Foto: ''
1/8
16.02.2011.
u 16:08

Izvan sezone i cijene prepoznatljiva voća divljaju pa nektarine i grožđe trenutačno stoje oko 40 kuna za kilogram

Unijeti dašak egzotike na tanjur ukusna je, ali i poprilično skupa varijanta. Većina neobičnog voća koje se može kupiti u nas prodaje se na komade, a objašnjenje za to mogla bi biti i visoka cijena. Tako, primjerice, posljednje istraživanje portala supermarketi.info pokazuje da jedan tamariljo stoji i do 25 kuna, a kako komad teži oko 50 g, a 66 g s ambalažom, došli su do 498 kuna za kilogram! Zato smo odlučili i provjeriti cijene egzotičnog voća i povrća. Komad avokada je 10 kuna, karambola stoji oko 15 kuna po komadu, papaja od 20 do 25 kuna, marakuja je 10 kuna komad. 

Razlika u cijeni i do 30 kn 

Kilogram je batata oko 20 kuna, a plavi je krumpir oko 35 kuna za kilogram. U usporedbi s mladim krumpirom koji se na akciji može naći već za šest kuna, razlika je i više nego očita. Iako stručnjaci upozoravaju na zdravstvene prednosti neobičnih krumpira, zbog visoke cijene oni rijetko pronalaze put do domaćih kuhinja. 

– Egzotično voće i povrće raznolikije je i sadrži supstancije koje naše uvriježene namirnice nemaju, ali nije nešto bez čega ne možemo i što nam je nužno – smatra nutricionistica Darija Vranešić Bender. 

Jagode i 30 kuna za 250 g 

Ima i jeftinijeg egzotičnog voća koje je redovito dostupno u većini trgovina poput ananasa za 10 kuna po komadu, kokosa za 20 kuna po kilogramu ili manga za osam kuna po komadu. No katkad se isplati kupiti i egzotično voće na koje i nismo navikli. Osobito kada nije sezona grožđa, bresaka, nektarina jer cijena tog voća mnogo je viša nego u sezoni. Kilogram lubenice sada stoji oko 15 kuna po kilogramu, nektarina i grožđa 40 kuna. Nimalo jeftinije nisu ni jagode kojima se cijena za 250 grama penje i do 30 kuna u trgovinama.

Prve trešnje na tržnici paprenih - dvjesto kuna 

Trešnje su izvan sezone rezervirane samo za odabrane, barem na to upućuje njihova cijena koja je na zagrebačkoj tržnici Dolac čak 200 kuna! Osim trešanja, kojih rijetko gdje ima, visoku cijenu drži i grožđe (40 kuna) te sušeni vrganji, čiji kilogram stoji 700 kuna. Za ljubitelje delicija tu je sušena rajčica koja stoji 80 kuna po kilogramu.

Ključne riječi

Komentara 2

SB
sbb
23:19 16.02.2011.

Kad sam bio u Londonu u sijecnju, za jednu funtu (ili od prilike 8 kn.) mogao sam kupit ili 4 avokada, ili dva mangoa ili kilu banana ili jednu veliku papaju, ili osam kiwia, ili jedan cijeli ananas. Uvoznici voca u RH su lihvari i prevaranti. A sve to raste i u Hrvatskoj.

PE
pemica
18:59 18.02.2011.

Sigurno je predsjednica vlade kriva sto su vrganji i suhi paradajzi tako skupi, a nemogu si Hrvati ni jagode i tresnje sada priustiti kao Englezi. Biraje Milanovica pa ce biti svega u zimi u drzavi mladih penzica i neradnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije