Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisno

Vratili ste se s dugog godišnjeg odmora? Ovo je nekoliko savjeta za povratak na posao i u rutinu

Shutterstock
01.09.2023.
u 11:30

Evo nekoliko savjeta kako da mirnije doživite trenutak povratka s godišnjeg odmora i da si date vremena da se ponovno naviknete na radnu rutinu

Svatko treba slobodno vrijeme da se odmori i napuni energijom, ali povratak u radnu rutinu nakon odmora, pogotovo ako je on bio duži, može biti težak—posebno ako imate puno poruka ili zadataka koje morate pregledati i obaviti. Prebrzo se onaj osjećaj opuštenosti koji ste stekli nakon izbivanja zamijeni stresom i tjeskobom zbog svih zadataka koji hitno zahtijevaju vašu pozornost. Ali vaš prvi dan povratka na posao ne mora biti užasan. Evo nekoliko savjeta za postupno vraćanje u ritam i rutinu nakon odmora, piše Nivati.

Nemojte odmah žuriti na posao: Ako je moguće, dopustite si još nekoliko dana pauze i odmora između povratka kući i početka školskih ili radnih aktivnosti.Ovi dani će djelovati kao tampon i ublažiti razorne učinke neposrednog povratka na posao ili u školu odmah nakon praznika.Ako nemate tu mogućnost, pokušajte opet početi raditi ili učiti malo sporijim i blažim tempom, barem na par dana, kako bi se mozak i tijelo navikli na ritmove koje ste imali prije odlazak na godišnji.

VEZANI ČLANCI:

Nastavite s tjelesnom aktivnošću: Kada je um preplavljen mislima i brigama, rješenje može doći u vidu tjelesne aktivnosti. Bavljenje sportom, odlazak u teretanu ili čak samo šetnje na otvorenom omogućit će vam da se živci i vaš um opuste, što će vam omogućiti da budete više usredotočeni na stvari koje su stvarno važne. Nadalje, bitno je postupno se vraćati tjelesnoj aktivnosti nakon povratka s godišnjeg odmora – pogotovo ako ste se na odmoru prepustili lijenosti i jeli nezdrave obroke.

Prestanite s alkoholom i nezdravom hranom: Ako ste tijekom odmora malo pretjerali s alkoholom i nezdravom hranom (slatkiši, sladoled, pržena jela, pizza…), nemojte osjećati grižnju savjesti jer je i to način da se opustite i isključite. Ipak, kada se vratite u grad, preporučljivo je vratiti se dobrim prehrambenim navikama koje ste imali prije polaska. Izbjegavajte prekomjerno konzumiranje alkohola, uvedite u prehranu svježe i sezonsko voće, povrće, hranu bogatu vlaknima kao što su cjelovite žitarice i mahunarke kako biste se vratili u formu.

Dobro se naspavajte: Važno je vratiti se redovnom rasporedu spavanja kako biste se osjećali osvježeni i spremni za rad. Najbolja praksa je da vrijeme buđenja bude unutar 30 minuta do sat vremena. Posljednjih nekoliko dana godišnjeg odmora pokušajte se probuditi u vrijeme koje obično radite radnim danom.

Povežite se sa svojim kolegama: Popričajte sa svojim kolegama kako biste saznali što se dogodilo dok ste bili odsutni. To vam može pomoći da se osjećate povezanije i informiraniji o tome što se događa na poslu.

Istraživanje pokazalo koje osobine najčešće idu uz 'jutarnji tip' ličnosti!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije