Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARK PRIRODE PAPUK

Vrata Papuka: turistička destinacija na Istoku Hrvatske koju morate posjetiti

Papuk
Foto: PR FOTO
1/11
29.08.2023.
u 13:43

Aktivnosti i događanja na Papuku na nedostaje, no ipak jedno se izdvaja od svih. Park Prirode Papuk će tako u Slatinskom Drenovcu, u subotu 2. i nedjelju 3. rujna ugostiti Srednjovjekovni viteški turnir međunarodnog karaktera, vraćajući posjetitelje u srednji vijek

Park Prirode Papuk kao i destinacija Vrata Papuka pružaju nevjerojatno iskustvo za sve ljubitelje prirode. Sa svojim prekrasnim pejzažima, bogatom florom i faunom te mnoštvom aktivnosti na otvorenom, Papuk je mjesto koje vrijedi istražiti. U ovom članku saznat ćete što sve možete vidjeti u destinaciji, te istražiti izdvojena događanja koja vas ovdje očekuju.

Vidikovci na Papuku

Papuk je dom brojnim vidikovcima koji pružaju spektakularne poglede na okolni krajolik. Jedan od najpoznatijih vidikovaca je Nevoljaš, s kojeg se pruža predivan pogled na Papuk i šire područje. Drugi popularni vidikovci uključuju Točak i Voćinski srednjovjekovni grad. Ne zaboravite ponijeti fotoaparat kako biste zabilježili nevjerojatne pejzaže.

Staze za planinarenje

Planinarenje na Papuku pruža raznovrsne mogućnosti za istraživanje prirode. Postoje brojne staze prilagođene različitim razinama kondicije i iskustva. Jankovac, jedno od najpopularnijih odredišta na Papuku, nudi šetnice koje su pogodne za obiteljske izlete i lagane šetnje. Za one željne većeg izazova, staza Planinarskog doma Jankovac vodi do vrha Papuka, pružajući zadovoljstvo prekrasnih pejzaža tijekom cijelog puta.

Jankovac

Jankovac je jedan od najpopularnijih dijelova Parka prirode Papuk, poznat po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti i bogatoj fauni. Na ovom području zabilježene su i endemske vrste vodenih pužića kao što su Graziana slavonica i Graziana papukensis. Ovaj područje idealno je za razne aktivnosti poput šetnji, planinarenja i bicikliranja. Na Jankovcu se nalaze brojne staze koje vode do prekrasnih vidikovaca i prirodnih znamenitosti, poput slapa Skakavca i bistrih brdskih rijeka. Uz obilje svježeg zraka, zelenila i ugodne hladovine ovo je savršen izbor za sve ljubitelje prirode i onih koji žele pobjeći od gradske vreve.

Geo Info Centar

Geo info Centar u Voćinu je nova atrakcija u Slavoniji koja nudi nevjerojatno iskustvo putovanja kroz prošlost. Nalazi se u podnožju planine Papuk i ima 6D dvoranu koja omogućuje posjetiteljima da se zaustave na povijesnim, geološkim i arheološkim aspektima planine. Centar također ima edukativne postave posvećene geologiji, biologiji i arheologiji Papuka. Posjetitelji mogu uživati u multimedijalnim prezentacijama i istražiti raznolikost flore, faune i povijesti ovog područja. Osim toga, Geo info Centar nudi suvenirnicu i prostore za odmor i okrijepu.

Događanja zbog kojih vrijedi posegnuti to Papuka

Aktivnosti i događanja na Papuku na nedostaje, no ipak jedno se izdvaja od svih. Park Prirode Papuk će tako u Slatinskom Drenovcu, u subotu 2. i nedjelju 3. rujna ugostiti Srednjovjekovni viteški turnir međunarodnog karaktera, vraćajući posjetitelje u srednji vijek. Više od 10 viteških udruga, uključujući goste iz Slovačke, pružit će autentično iskustvo srednjovjekovne borbe, oklopa i kostima. Manifestacija nudi obilje zabave i edukacije, uključujući borbe vitezova, tržnice s rukotvorinama i delicijama te interakciju s povjesničarima. Djeca će se zabavljati prilagođenim aktivnostima, dok će odrasli doživjeti čaroliju Srednjeg vijeka gledajući hrabre viteze u akciji. Program manifestacije možete potražiti ovdje.

Uz Srednjovjekovni viteški turnir, još jedna manifestacija okuplja brojne ljubitelje jesenskog ploda – kestena. U Voćinu, okruženom šumama Papuka, očekuje vas 14. Voćinska kestenijada. Ova kulturna i gastronomska manifestacija slavi ukusne plodove šuma i bogatu folklornu baštinu ovog kraja. Program započinje svetom misom u voćinskoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije, a nastavlja se folklornim nastupima u Hrvatskom domu. Nakon programa, posjetitelji mogu kušati tradicionalnu voćinsku tortu od kestena i druge gastronomske proizvode od kestena. Voćinska kestenijada nudi nezaboravno iskustvo okusa i kulture, a održati će se u nedjelju 22. listopada.

Za više informacija posjetite službene internetske stranice Turističke zajednice Vrata Papuka tzp-vratapapuka.hr.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:52 29.08.2023.

nesto sto je nasred Slavonije...nije niti moze biti ns istoku Hrvatske....zemljopis je mjerodavan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije