Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drugačiji običaji

Vještice, pauci i sauna: Ovo su najčudnije proslave Božića u svijetu

shutterstock
22.12.2023.
u 10:30

U nekim se zemljama Božić slavi slično kao i kod nas, ali u nekima možemo vidjeti najotkačenije proslave na svijetu.

Svaka dio Lijepe Naše ima neke svoje tradicije i običaje kojih se drži tijekom blagdanskog razdoblja. Moglo bi se čak reći i da svaka obitelj ima različite navike, pa kako se onda ne bi i cijeli svijet razlikovao po svojim običajima? U nekim se zemljama Božić slavi slično kao i kod nas, ali u nekima možemo vidjeti najotkačenije proslave na svijetu. Od vještica do paukova i sauna, Pixsell je napravio infografiku koja otkriva najneobičnije običaje u svijetu. 

U Španjolskoj, Italiji i južnoj Francuskoj za Božić skrivaju El Caganera, u prijevodu 'seratora'. Riječ je o figuri koja obavlja veliku nuždu. Simbol je plodnosti zemlje i prosperiteta.

Infografika prikazuje bozicne obicaje u svijetu. U Spanjolskoj, Italiji i juznoj Francuskoj za Bozic skrivaju El Caganera, u prijevodu "seratora". Rijec je o figuri koja obavlja veliku nuzdu. Simbol je plodnosti zemlje i prosperiteta. Norvezani pak vjeruju kako vjestice izlaze i traze metle. Zbog toga ih skrivaju po kuci, a muskarci pucaju iz puske kako bi uplasili vjestice. Obitelji u Japanu spremaju se za Bozic u KFC-u. Ukrajinci u bozicno drvce skrivaju pauka i mrezu. U Venezueli na misu putuju na koturaljkama a u Finskoj je obicaj da se obitelj za vrijeme Bozica zagrije u sauni. Photo: Stjepan Banovic/PIXSELL
Foto: Stjepan Banovic/PIXSELL

Norvežani pak vjeruju kako vještice izlaze i traže metle. Zbog toga ih skrivaju po kući, a muškarci pucaju iz puške kako bi ih uplašili. I, dok je u našim krajevima normalno da se za blagdana najviše kuha i jede, malobrojne obitelji koje slave Božiću Japanu odlaze u lanac brze prehrane, KFC, i tamo imaju blagdanski ručak. Ova tradicija datira iz 70-ih. 

U venezuelanskom gradiću Caracasu stanovnici od 16. do 24. prosinca u ranim jutarnjim satima odlaze u Crkvu, i to na koturaljkama ili rolama. Promet je zaustavljen sve do osam sati ujutro. 

VEZANI ČLANCI: 

Ukrajinci na svoja božićna drvca skrivaju umjetnog pauka i mrežu, a smatra se da onog tko ih pronađe čeka sreća. A, u Finskoj je običaj da se za vrijeme Božića obitelj zagrije u sauni. 

Pripremite se za Božić: Evo kako zapakirati poklone da izgledaju savršeno i elegantno!

 

Komentara 1

CR
Cromis
12:47 22.12.2023.

Gdje?.. Što?..Kako?..🫣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije