Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Vjerojatno svoje ručnike perete prerijetko: Evo koliko često biste trebali

Shutterstock
05.04.2024.
u 08:00

‘Postoje razne vrste bakterija koje se mogu naći na ručnicima jer se oni često koriste i izloženi su vlazi i kontaktu s ljudskom kožom’.

'Pa, meni izgleda dovoljno čisto' mogli bismo pomisliti dok brišemo lice ručnikom. Ali, koliko često ih zapravo perete? Je li to svakih par dana? Jednom tjedno? Jednom mjesečno? Rjeđe? Pa, Rhiannon Johns, dizajnerica interijera i voditeljica brenda Piglet in Bed otkrila je da biste svoje ručnike trebali prati puno češće nego što mislite, piše Mirror

A to potvrđuje i Polya Petrova, stručnjakinja za čišćenje u Fantastic Services, koja kaže: ‘Postoje razne vrste bakterija koje se mogu naći na ručnicima jer se oni često koriste i izloženi su vlazi i kontaktu s ljudskom kožom’. Najčešći primjeri bakterija koje možete pronaći na ručnicima su:

VEZANI ČLANCI: 

Stafilokok - Ova bakterija se obično nalazi na ljudskoj koži i može napredovati u vlažnom okruženju. Potencijalno može uzrokovati infekcije kože, uključujući male ciste, folikulitis, crvenkaste ranice, celulitis i teže, invazivne infekcije mekog tkiva.

E. coli - Iako su mnoge vrste E. coli bezopasne, neke mogu uzrokovati probavne probleme. Kontaminacija se može dogoditi kontaktom s fekalnim tvarima, osobito ako se ručnici koriste oko prostora toaleta. Najopasnije vrste ove bakterije mogu uzrokovati gastroenteritis, infekcije mokraćnog sustava, neonatalni meningitis, hemoragični kolitis i Crohnovu bolest.

Salmonela - Slično E. coli, salmonela se može naći na ručnicima ako dođu u dodir s kontaminiranim površinama, što rezultira bolešću.

GALERIJA: Ljudi nisu čitali upute, pa se odjeća uništila u pranju: Fotografije nasmijale internet

1/15

Enterokok - Ove bakterije se često nalaze u crijevima i mogu se naći na ručnicima ako dođu u kontakt s fekalnim materijalom.

Klebsiella pneumoniae - Ova bakterija može uzrokovati infekcije dišnog i mokraćnog sustava, a može se naći u vlažnim okruženjima, poput kupaonice.

Polya nastavlja: ‘Širenje ovih bakterija ovisi o nekoliko čimbenika, kao što su razina vlage u vašoj kupaonici, temperatura i druge vrste prisutnih bakterija. Te se bakterije također mogu brzo razmnožavati ako im se osiguraju idealni uvjeti, potencijalno se udvostruče u broju svakih 20 minuta, ali redovito pranje ručnika i pravilno sušenje mogu vam pomoći u kontroli njihovog rasta’. 

Rhiannon dodaje: ‘Sada kada znamo koje se bakterije kriju u našim ručnicima, jasno je da bismo ih trebali prati mnogo redovitije. Kako se približavamo toplijim mjesecima, ovo postaje još važnije jer se temperature počinju povećavati, stvarajući idealno tlo za razmnožavanje bakterija. Kako bismo spriječili rast ovih bakterija i potencijalnih bolesti, ručnike bismo trebali prati nakon svaka 2-3 korištenja’. 

VEZANI ČLANCI: 

Rhiannonini najbolji savjeti o pravilnom pranju ručnika:

Izbjegavajte izbjeljivače i omekšivače: ‘Izbjegavajte korištenje jakih kemikalija kao što je izbjeljivač na bazi klora jer to može utjecati na kvalitetu i boju vaših ručnika. Dodavanjem omekšivača vlakna se prekrivaju ostacima, što može spriječiti upijanje vode. Umjesto toga, upotrijebite kuglice za sušenje vune kako biste raspršili vlakna i ubrzali vrijeme sušenja’. 

Odjeću i ručnike perite odvojeno: ‘Pranje ručnika s odjećom može prenijeti mnogo bakterija između svakog predmeta u ciklusu pranja. Stavljanje ručnika zasebno omogućuje im lakše sušenje, jer se vlažni ručnici obično suše sporije od odjeće.Provjerite jeste li otresli sav višak vode s ručnika prije nego što ih stavite u sušilicu. Izbjegavajte ostavljati mokre ručnike da dugo stoje u perilici jer to može rezultirati neugodnim mirisom plijesni’. 

GALERIJA: Genijalan razlog da u perilicu rublja ubacite - crni papar!

1/6

Ručnike sušite na laganoj temperaturi ili na zraku: ‘Vaši će ručnici trajati dulje ako ih sušite na laganoj temperaturi, jer će visoka temperatura oštetiti pamučna vlakna. Sušite na temperaturi od 40 stupnjeva, što će vam pomoći da postignete željenu mekoću, eliminirajući bakterije u procesu. U ljetnim mjesecima iskoristite sunce da se vaši ručnici osuše na zraku. Ovo je potpuno prirodno sušilo koje pomaže u održavanju cjelovitosti tkanine i održava vaše ručnike mekima i svježima’. 

Čuvajte čiste ručnike u ormariću izvan kupaonice: ‘Kupaonice se mogu poprilično zapariti kada se netko kupa ili tušira, što znači da će svi ručnici pohranjeni u kupaonici vjerojatno upiti ovu vlagu. Ako ih držite u redovito vlažnom okruženju, zadržat ćete ih vlažnima i potaknuti rast neželjenih bakterija, prije nego što ih uopće upotrijebite. Pohranjivanjem čistih ručnika izvan kupaonice, vaši će ručnici ostati čisti, suhi i bez štetnih bakterija’.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije