Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neobično rješenje

Viralan TikTok trend: Mogu li sljezovi kolačići zaista pomoći s kašljem?

Shutterstock
10.01.2024.
u 13:30

Liječnica je objasnila radi li se o mitu ili je to ipak istina

Ako noću ne možete spavati zbog užasnog kašlja, mogli biste biti u iskušenju isprobati najnoviji viralni trend koji tvrdi da jedenje marshmallowa, ili sljezovih kolačića, prije spavanja može pomoći u ublažavanju simptoma, piše The Mirror. 

Uporan kašalj može biti nevjerojatno iritantan, pogotovo ako remeti vaš raspored spavanja - i možda ćete biti voljni pokušati sve da si olakšate. Jedna žena koja je bila toliko frustrirana svojim kašljem rekla je da je otišla liječniku i iznenadila se kada joj je savjetovao da pojede veliki marshmallow prije spavanja.

VEZANI ČLANCI:

Govoreći o TikToku, Lindsay je objasnila da je šest tjedana imala kašalj koji nije htio nestati, a liječnik joj je dao neobičan savjet. "Pojedi veliki marshmallow prije spavanja. Zvuči suludo. Iza toga ne stoji nikakva znanost. Ali to je ono što ja radim. Želatina vam pomaže da bolje obložite grlo nego med."

Dakle, može li jedenje sljezovih kolačića zaista pomoći u ublažavanju kašlja? Dr. Deborah Lee objasnila je o čemu se zapravo radi.  Nažalost, jedenje marshmallowa neće ublažiti vaš kašalj, tvrdi dr. Deborah Lee. Zapravo, to bi moglo pogoršati vaše simptome. "Teško mi je vjerovati da bi konzumiranje marshmallowa pomoglo u liječenju bilo koje vrste infekcije gornjih dišnih putova. Zapravo, može pogoršati simptome. Marshmallows sadrži želatinu - protein koji dolazi iz kolagena. Dobiva se kuhanjem životinjskih kostiju, kože, tetiva i ligamenata u vodi - najčešće kravljim i svinjskim kostima. Želatina sadrži velike količine aminokiselina glicina i prolina koje su potrebne za stvaranje kolagen i druge vrste vezivnog tkiva", rekla je.

VEZANI ČLANCI:

Međutim, ona objašnjava da je "vrlo malo istraživanja o zdravstvenim dobrobitima želatine". Dr. Lee je dodao: "Možda kolagen u želatini ima neki protuupalni učinak, ali to nije dokazano." Zapravo, dr. Lee upozorava da jedenje marshmallowa prije spavanja može pogoršati simptome. "Želatina se zapravo koristi u mikrobiološkim laboratorijima budući da čini dio agar ploče, kako bi se uzgajale bakterije u laboratoriju, jer je tako dobar medij za kulturu. Ako jedete marshmallows s akutnom infekcijom, to bi moglo pružiti idealno okruženje za rast i razmnožavanje bakterija i pogoršanje stanja!" 

Osim toga, želatina može izazvati druge neželjene nuspojave, poput nadutosti, žgaravice i podrigivanja. a jedna porcija od 28 g sadrži oko 90 kalorija, te, budući da su oni visoko glikemijske namirnice, to znači da brzo oslobađaju energiju, uzrokujući skok šećera u krvi - što nije idealno prije spavanja. Budući da imaju visok udio šećera, mogli bi uzrokovati i karijes – što je posebno opasno za djecu. "Ne bih nikoga ohrabrivala da jede marshmallowe kad ima bilo kakvu infekciju jer će tako narušiti svoje zubno zdravlje", kaže ona. 

No, dr. Lee ipak preporučuje jednu drugu poslasticu koja bi se mogla koristiti za ublažavanje kašlja - med. "S druge strane, postoji velika količina dokaza o zdravstvenim dobrobitima meda. Dokazano je da med smanjuje učestalost i jačinu kašlja. Med je istražen i pokazalo se da ima antimikrobna, protuupalna i antioksidativna svojstva. Umjesto marshmallowa, NHS preporučuje piti limun i med. Također ćete imati koristi od doze vitamina C iz soka od limuna. Iscijedite sok od pola limuna u šalicu, dodajte 2 žličice meda i do pola napunite šalicu prokuhanom vodom. Vjerojatnije je da će ovo smanjiti kašalj nego jedenje sljezovih kolačića!", savjetovala je. 

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije