Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vinarija Kutjevo još jednom trijumfirala na Mundus Vini Summer Tastingu 2023

Mundus Vini Summer Tasting
23.09.2023.
u 08:10

U njemačkom gradu Neudstadut koncem kolovoza i početkom rujna održalo se međunarodno, svjetski priznato ocjenjivanje vina Mundus Vini Summer Tasting.

Razna vina iz čak 36 zemalja svijeta nagrađena su Mundus Vini priznanjima, ukupno 1676 njih. Gotovo 140 međunarodnih vinskih stručnjaka otputovalo je na četverodnevnu degustaciju spomenutog natjecanja, a broj proizvoda koji su nagrađeni ograničen je na 40% uzoraka koji sudjeluju s najvišim ocjenama u svojoj kategoriji.

Ljetna degustacija finalizirana je u nedjelju, 3. rujna, a kutjevačka vinarija trijumfirala je višestruko. Osvojivši veliku Grand Gold medalju, koja se dodjeljuje samo najboljim vinima, za svoju istaknutu Ledenu berbu Graševinu iz 2018. godine, dokazala je dosljednost u kreiranju vrhunskih vina u Hrvatskoj i šire.

Naznačena laskava titula svrstala je spomenutu butelju na prijestolje kategorije predikatnih među jakom konkurencijom najboljih svjetskih vina. Uz navedenu medalju, osvojila je zlato i na Decanteru, ali i još jedan Grand Gold na Mundus Vini Spring Tastingu 2023 što potvrđuje konstataciju kako je doista riječ o najnagrađivanijem vinu u povijesti vinarije Kutjevo. U vezi s tim, bitno je spomenuti kako su rijetka vinogorja u kojima vladaju povoljni makro i mikro uvjeti koji omogućuju proizvodnju ledenog vina. Obzirom kako nakon redovne berbe grožđe ostavljeno na vinovoj lozi prolazi kroz sve vremenske cikluse i podložno je raznim bolestima, pticama i divljim životinjama koje žude za hranom, te je urod i do deset puta manji u odnosu na regularnu berbu, ovakvo veliko priznanje je izrazito teško dobiti, a kutjevačka vinarija u tome uspijeva zahvaljujući vrijednim vinarima koji brinu o svakoj bobici, podrumarima koji brinu o skladištenju dobivenog i enolozima koji paze na sve korake u kreiranju ovog istinskog „nektara bogova“.

Uz opisano, zlato je osvojila i single vineyard Graševina Vinkomir, nova butelja spomenute vinarije, upečatljive zlatno-žute boje, zavodljivog izgleda i efektne etikete koja odražava osobitu stilistiku kutjevačkog terriora, kojemu je ovo, između ostalog, i prvo veliko međunarodno priznanje.

Svoj potencijal potvrdila je još jednom i Decanterova zlatna Vrhunska Graševina 2022. koja je i na ovom međunarodnom natjecanju osvojila zlato te Graševina de Gotho 2020. i Maximo Nero 2019. osvojivši srebra.

Naposlijetku je bitno istaknuti i samu graševinu kao sortu koja oduvijek predstavlja brend vinarije Kutjevo. Zlatna medalja za sve tri izdvojene graševine pokazuje iznimna svojstva ove veličanstvene sorte u raznim stilovima, a istaknute možete pronaći i naručiti putem linka www.kutjevo.com/webshop ili u specijaliziranim trgovinama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije