Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorenje stručnjaka

Veterinarka upozorila: 'Nikada nemojte psu dopustiti da pije iz lokve'

shutterstock
18.08.2023.
u 15:30

Iako se većina štenaca i pasa voli brčkati u lokvama, voda bi mogla predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje vašeg psa, tvrdi stručnjakinja koja je izdala upozorenje za vlasnike.

Veterinarka je pozvala vlasnike pasa da dvaput razmisle o tome hoće li dopustiti svojim psima da guraju njuške u lokve i piju ustajalu vodu. Upozorenje je izdano nakon što su TrustedHousesitters ispitali veterinare o najboljim načinima zaštite naših krznenih prijatelja bez obzira na vremenske prilike. Kako su otkrili stručnjaci, šetnja po kiši može se pokazati opasnijom nego što mnogi vlasnici zamišljaju, prenosi Mirror.

'Lokve mogu biti koktel svih vrsta gadosti, od oštrih predmeta do štetnih bakterija. Vidjela sam pse kako dolaze s porezanim šapama i uznemirenim želucem zbog incidenata povezanih s lokvama', objasnila je dr. Sabrina Kong. Ako niste spakirali bocu vode, ni stajanje na piće nije dobra ideja, kao što je istaknula dr. Linda Simon.

VEZANI ČLANCI: 

Rekla je: 'Iako psi vole stati i piti vodu iz lokve, najbolje je to ne dopustiti. Štakori i miševi mogu mokriti u ustajaloj vodi, što dovodi do širenja leptospiroze. Iako bi vaš pas trebao biti zaštićen od leptospiroze ako je redovito cijepljen, još uvijek je u opasnosti od zaraze'.

Iz sličnih razloga, također biste trebali pokupiti zdjelice i igračke vašeg psa iz vrta tijekom kišnog vremena. 'Ostavljanje igračaka za pse na kiši može se činiti bezopasnim, ali to je kao slanje VIP pozivnice puževima i drugim nametnicima', upozorila je dr. Kong, 'Ova mala stvorenja mogu nositi parazite koji su štetni za pse. Stoga, ne zaboravite pospremiti te igračke kada kiša počne pljuštati'. Ako ostavite predmet vani, preporučuje se da ga često perete.

VEZANI ČLANCI: 

Što se tiče vašeg psa, koji će se također dobro očistiti tijekom šetnje po kiši, svakako temeljito osušite svog psa kad uđete unutra kako biste smanjili rizik od infekcije. 'Nakon što se vi i vaš pas vratite iz svoje mokre avanture, ključno je da se temeljito osušite. Koristite ručnik ili sušilo za kućne ljubimce na niskoj temperaturi kako biste bili sigurni da je dlaka vašeg psa potpuno suha, posebno u hladnijim klimatskim uvjetima. Ovo pomaže u sprječavanju iritacija kože, žarišta i mogućih infekcija', rekla je dr. Sara Ochoa.

Dodala je da bi nekim psima moglo biti od koristi ako nose kabanicu, osobito ako imaju veće uši. 'Neki psi s opuštenim ušima skloniji su infekcijama uha tijekom kišnog vremena. Razmislite o korištenju kabanice s kapuljačom ili kišobrana kako bi im uši bile suhe', objasnila je stručnjakinja.

Nemojte im ih davati: Ove ljudske namirnice opasne su za kućne ljubimce!

 

Komentara 1

ZA
zagi101
20:05 18.08.2023.

ajme koje su ovo gluposti, današnji psi kao da su od šećera, svak k. im smeta, više brige nego oko malog djeteta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije