Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vegetarijanska prehrana umanjuje rizik od raka

16.03.2009.
u 13:34

Vegetarijanska prehrana pomaže u zaštiti organizma od raka, pokazuju rezultati jednoga britanskog istraživanja provedenog među 52.700 žena i muškaraca.

Analiza podataka pokazuje da su ispitanici koji nisu jeli meso manje obolijevali od različitih vrsta raka u odnosu na one koji su ga jeli.

Iznenađuje podatak da je u vegetarijanaca utvrđen veći udio raka debelog crijeva, bolesti koja se inače povezuje s jedenjem crvenog mesa.

Premda se preporučuje dnevni unos pet obroka voća i povrća kako bi se smanjio rizik od raka i drugih bolesti, postoji vrlo malo dokaza koji čistu vegetarijansku prehranu povezuju s manjim rizikom od te opake bolesti.

U ovom istraživanju znanstvenici su tijekom devedesetih ispitivali muškarce i žene između 20. i 89. godine iz Velike Britanije. Ispitanici su bili podijeljeni u četiri skupine; na one koji jedu meso, one koji jedu ribu, vegetarijance i vegane.

Tijekom nakandnih pregleda utvrđeno je da je najmanje oboljelih od raka bilo u skupini koja jede ribu te među vegetarijancima. No, kod raka debelog crijeva rezultati su bili obrnuti, odnosno najviše su obolijevali vegetarijanci. To je iznenadilo i same znanstvenike jer je u suprotnosti s dosadašnjim istraživanjima.

- Naše istraživanje ne podupire ideju da vegetarijanci manje obolijevaju od raka debelog crijeva i mislim da to znači da moramo pažljivije promisliiti o tome kako se u sve to uklapa meso - izjavio je voditelj istraživanja, profesor Tim Key sa sveučilišta Oxford.

Nutricionistica dr. Joanne Lunn napominje pak da rezultati istraživanja naglašavaju činjenicu da je rak složena bolest te da na rizik od obolijenja utječu različiti faktori povezani sa stilom života.

(M.Mik.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije