Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
halo, doktore!

'Što znače crna vlakna u sluzi pri iskašljavanju'

kihanje,bolest,prehlada,gripa
Foto: Thinkstock
15.05.2017.
u 16:35

Na pitanja čitatelja odgovaraju Adrian Lukenda, dr. med., spec. oftalmologije i dr. sci. Ivana Ručević, dr. med., spec. dermatologije i venerologije.

P: Već nekoliko dana primjećujem pri iskašljavanju ili kada ispušem nos nekakva crna vlakna u sluzi. Kad se iskašljem, a zbog stresa često povraćam kiselinu, onda i pri prvom izbacivanju sline bude takva nakupina, a u nosu sitnija vlakna iste boje. Nisam pušač i ne boravim u zadimljenom prostoru. Jedino na što sumnjam jest da je to zbog vlage u zraku jer je u stanu tijekom zimskih dana vlaga.     

O: Tamno tingirani iskašljaj ili ispirak iz nosa može upućivati na krv. U takvom slučaju treba pregledati gornje dišne i probavne putove, ali i pluća.

Dakle indiciran je otorinolaringološki i pulmološki pregled. U ORL pregledu mora biti sadržana i fiberendoskopija gornjih dišnih i probavnih putova.

Ako su ti pregledi uredni, možete mirno spavati.     

P: Prije mjesec dana počela sam trenirati tri puta tjedno. Otkad vježbam, osjećam se fizički, a i psihički puno bolje. Uzimam i proteine. Koristila sam ih samo sedam dana jer sam cijelo vrijeme osjećala nadutost, a onda sam imala i velike bolove u želucu. Nakon sedam dana pauze od proteina, sinoć nakon treninga ponovno sam uzela jednu mjericu i ponovno sam imala velike bolove u želucu. Molim savjet.     

O: Nakon liječničke obrade, svakako nutricionističke, mislim da trebate napraviti neki od testova intolerancije na hranu iz krvi. Određena vrsta hrane u određenoj životnoj dobi počne “smetati“ i zbog toga izazivati razne gastroenterološke probleme (grčevi u trbuhu, mučnina, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva).     

Komentara 1

RA
raikonen
11:05 16.05.2017.

Još 3 dana i fertik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije