Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Može doći do požara

Vatrogasci upozoravaju na oprezno rukovanje božićnim lampicama i svijećama: Ne ostavljajte ih bez nadzora

Shutterstock
14.12.2021.
u 14:30

Spriječite nezgodu kakva se često događa tijekom prosinca.

Neki su s ukrašavanjem bora i doma već gotovi, a neki će se na posao baciti idućeg tjedna. Kako bilo, postavljanjem lampica i svijeća povećava se i opasnost od izbijanja požara. Upravo su ta dva ukrasa često uzrok ovakvih problema jer lampice znaju biti neispravne, a nerijetko se, zajedno s upaljenim svijećama, ostavljaju bez nadzora. 

Hrvatska vatrogasna zajednica podijelila je nekoliko savjeta za oprezno rukovanje ovim stvarima tijekom prosinca.

1. Svijeće na adventskom vijencu palite na sigurnoj udaljenosti od bora koristeći nezapaljivu podlogu dovoljne veličine (metalnu podlogu, keramički tanjur i slično). Svijeće nikada ne ostavljajte bez nadzora ukućana.
2. Pazite da su lampice koje stavljate na bor ili prozor ispravne. Nemojte ih stavljati u dodir s nekom tkaninom, poput zavjesa, jer se mogu zapaliti jednom kada lampice jako ugriju.

Dekorirao je božićno drvce 300 puta, a rezultat je - čaroban! 😍

Također su skrenuli pozornost na neodgovorno ponašanje u vezi grijanja. Bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara.

1. Pazite gdje, kada i kako odlažete vrući pepeo sa žarom (oprez: žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja).
2. Preporučljivo je vrući žar iz peći obavezno prekriti snijegom ako ga ima ili politi vodom da se potpuno ohladi.

Stavljate li i vi ovako lampice na drvce? Cijeli život to radite – krivo!

1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije