Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mind&soul

Vanjski nered često je odraz ‘nereda’ u životu

nered
Foto: Thinkstock
07.04.2015.
u 17:30

Uzrok skupljanja nepotrebnih stvari često je nesvjestan: Strah od promjene, emocionalna vezanost za stvari, patološki poremećaj gomilanja...

Moj suprug kao da je ovisan o materijalnom - voli novac i nikad ništa ne želi baciti. Kuća i okućnica pune su nam stvari koje ničemu ne služe, od starih računa i reklamnih letaka do dasaka “koje bi nam mogle zatrebati”. U garaži već godinama drži stari automobil koji više ne vozi, dok automobil kojim se služimo parkira vani. Ostavlja stvari gdje god stigne i jako se ljuti ako nešto bacim u smeće. Nikako ga ne mogu nagovoriti da prestane s tim. Nered me doslovno guši, a bojim se i da će naša kći poprimiti takve navike.

Karolina

Nekim ljudima doista je velik problem riješiti se starih i nepotrebnih stvari. Zapravo rješavanje materijalnog nereda ima veću vrijednost od samog čina čišćenja, jer to često znači riješiti se mentalnog i emocionalnog nereda u životu. No to je jednostavnije reći nego učiniti jer su “sakupljači“ naoružani hrpom isprika i prigovora.

Problem može imati različite uzroke, od neorganiziranosti, sklonosti prokrastinaciji, straha od promjene, raskida s prošlosti, emocionalne vezanosti do patološkog poremećaja poznatog kao “poremećaj gomilanja“.

Neki ljudi ne mogu se odvojiti od ičega jer sakupljene stvari vide kao potencijalno vrijedne i korisne. Postoje oni koji se pak ne mogu odreći nikakvih pisanih ili tiskanih materijala jer svaka riječ može imati potencijalni dublji smisao za njih. Neki žive u prošlosti, skupljajući stare stvari koje ih podsjećaju na “dobra stara vremena”... Mnogo je motiva za gomilanje nepotrebnih stvari. Što učiniti?

U svakom slučaju potražite pomoć, ponekad je dovoljan prijatelj ili netko vama dovoljno blizak tko će vam biti “neutralni korektor” za procjenu koje stvari sačuvati, a kojih se riješiti. Ključno je da u osobu imate povjerenja, da nije prekritična ili da vam podilazi. Raščišćavanje starih stvari udvoje ne samo da je korisnije već može biti i zabavno.

Ponekad je potreban stručnjak (psiholog, psihoterapeut ili psihijatar) koji pomaže da osvijestite problem i koji su dublji, često nesvjesni razlozi za gomilanje stvari. Da bismo očistili vanjsko smeće, često se trebamo prvo riješiti unutarnjeg.

1. Osigurajte vrijeme za sređivanje stvari. Prije svega trebate donijeti odluku kako ćete se uhvatiti u koštac s nagomilanim starim stvarima. Umjesto da čekate “pravi“ trenutak, odlučite kako ćete svakodnevno izdvojiti 15-20 minuta za raščišćavanje, procjenu i rješavanje nepotrebnih stvari. Rješavajte stvari malo po malo. To će vam dati motivaciju da krenete i ustrajete.

2. Razumno preispitajte financijsku vrijednost stvari, je li vam zbog toga nužna?

3. Preispitajte korisnost stvari - koliko dugo zauzimaju prostor, koliko često ih koristite. Stvari za koje procijenite da mogu biti “korisne“ stavite na stranu; ako ih nakon mjesec-dva niste koristili, najvjerojatnije niti nećete.

4. Procijenite emocionalnu vrijednost stvari. Možda neke stvari uz koje ste se u nekom trenutku u životu vezali, danas nemaju istu emocionalnu vrijednost. Imate li puno stvari koje emocionalno vežete uz neku osobu ili situaciju, odaberite jednu koja će vas i dalje podsjećati, a ostalih se riješite.

5. Digitalizirajte pisane materijale. Stare račune, novine, razglednice itd. skenirajte i čuvajte na mediju za pohranu podataka.

6. Redovito se rješavajte nepotrebnih stvari i nemojte to odgađati.

Poznati američki državnik i znanstvenik Benjamin Franklin rekao je: “Oni koji cijelo vrijeme kupuju nepotrebne stvari, na kraju će morati prodati sve potrebne stvari.“

>>Prijateljica ne mora biti i dežurna ‘spasiteljica’

>>Oslobodite se i pobijedite osjećaj manje vrijednosti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije