Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kao 50 butelja crnog vina

Uzgojene superrajčice koje su po nečemu vrlo posebne. Evo o čemu je riječ!

rajčice
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
27.10.2015.
u 08:15

Znanstvenici, koji su rezultate svog rada objavili u časopisu Nature Communications, tvrde da tehniku kojom su stvorili"superrajčice" mogu upotrijebiti za proizvodnju drugih spojeva koji čine osnovu mnogih lijekova.

Britanski znanstvenici uzgojili su "superrajčice" koje bi se mogle uskoro naći na jelovnicima, a posebne su jer sadržavaju toliko antikancerogenih sastojaka koliko sadrži 50 butelja crnog vina. 

Riječ je o resveratrolu, polifenolu koji se prirodno nalazi u koži crnog grožđa, bobičastim plodovima, šljivama, kikirikiju i drugim biljkama. To je prirodni antioksidans koji u organizmu smanjuje agregaciju crvenih krvnih zrnaca i utječe na prohodnost i fleksibilnost krvnih žila, a to je od velike važnosti za zdravo funkcioniranje kardiovaskularnog sustava. 

Dobro se apsorbira u ljudskom organizmu, ali mu je biološka raspoloživost relativno niska zbog brze metabolizacije i izlučivanja iz organizma.

Druga vrsta uzgojene rajčice sadrži istu količinu genisteina, spoja koji se nalazi u soji, a koji može djelovati preventivno kod razvoja raka dojke. Znanstvenici su u ovu superrajčicu "ugurali" toliku količinu ovog spoja da ona odgovara količini koju sadrži 2,5 kilograma tofua. 

Znanstvenici, koji su rezultate svog rada objavili u časopisu Nature Communications, tvrde da tehniku kojom su stvorili "superrajčice" mogu upotrijebiti za proizvodnju drugih spojeva koji čine osnovu mnogih lijekova. 

Usjevi ovih rajčica imaju veliki prinos, oko 500 tona plodova po jednom hektaru, a njihova proizvodnja ne iziskuje velika ulaganja, piše Daily Mail. 

Jedan od autora ovog procesa proizvodnje, Yang Zhang iz John Innes Centra, tvrdi da je plodove i biljke s visokim hranjivim i zdravstvenim vrijednostima teško uzgojiti i održavati proizvodnju, ali tehnika koju su ovi znanstvenici implementirali u istraživanje može biti odlična platforma za brzu proizvodnju, a ciljani spojevi mogu se izolirati direktno iz soka rajčice. 

"Vjerujemo da se na ovaj način mogu 'osnažiti' namirnice i s drugim zdravstveno korisnim spojevima poput terpenoida i alkaloida, ljekovitim tvarima koje se nalaze u biljkama. 

>>Ovo su namirnice koje imamo 'na dlanu', a mogu spriječiti rak

Komentara 8

HE
hermet
09:38 27.10.2015.

Sasvim mi je dobar i paradajz iz bašče, a ne ovo go..o iz britanskog laboratorija. Ugurali su oni još štošta u te tzv. superrajčice osim vitamina.

DJ
djurex
09:47 27.10.2015.

Neka vasa obitelj to jede moja nece..da ste znanstvenici sto puta

DU
Deleted user
09:45 27.10.2015.

Zato im služi onaj TTIP da mogu ovaj otrov koji proizvedu u laboratorijima lakše progurati na tržište Svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije