Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isprobajte!

Uz ovaj trik mrkve će vam izdržati 6 mjeseci bez plijesni i kvarenja

shutterstock
17.03.2024.
u 09:00

Ako mrkvu kupujete u pakiranju, znat ćete da ne traje dugo prije nego što dođe vrijeme da je bacite.

Većina nas ima nekoliko komada mrkve u hladnjaku, ali nije je baš lako održavati svježom dulje vrijeme. Ako mrkvu kupujete u pakiranju, znat ćete da ne traje dugo prije nego što dođe vrijeme da je bacite - osim ako je ne jedete uz svaki obrok. Ali, prema stručnjacima, postoji bolji način skladištenja mrkve koji jamči da će trajati do šest mjeseci bez stvaranja plijesni ili kvarenja, piše Mirror.

Nancy Birtwhistle, vrsna vrtlarica i pekarka najpoznatija po pobjedi na Great British Bake Offu, otkrila je trik za pohranjivanje nakon što je njezin suprug kupio dvije vrećice mrkve jer je bila akcija. U svojoj knjizi The Green Gardening Handbook napisala je: ‘Znala sam da će, ako ostavim mrkve u njihovim plastičnim vrećicama, u roku od nekoliko dana sve biti mokro i završit će u smeću’.

VEZANI ČLANCI:  

Nancy je tada odlučila provesti eksperiment sa skladištenjem hrane i nakon pet tjedana potrošila je sve svoje mrkve osim jedne – koju je držala u skladištu da vidi koliko će dugo ostati svježa. ‘Moj eksperiment s mrkvom trajao je šest mjeseci - možete li vjerovati? Na kraju tog vremena, odlučila sam oguliti i nasjeckati mrkvu iako sam se do tada prilično vezala za nju. Mrkva je još uvijek bila dobra, nije imala crnih mrlja, bila je čvrsta i savršene boje, a imala je isti okus i teksturu kao bilo koja druga mrkva’, kaže. 

Dakle, što je Nancy učinila da joj mrkva bude savršena pola godine? Pa, prvi korak je izvaditi je iz originalne plastične ambalaže i pripaziti da je ne perete osim ako je ne namjeravate kuhati. Stručnjakinja je rekla: ‘Uvijek uzimam neopranu mrkvu jer ju je lakše očuvati, dok oprana mrkva u supermarketu, koja se prodaje u plastičnim vrećicama traje samo nekoliko dana, postaje mokra, pljesniva i klija’. 

VEZANI ČLANCI: 

Mrkva je osjetljiva na vlagu i potrebna joj je uravnotežena vlažnost kako bi ostala svježa. Stavljanje izravno u hladnjak ponekad može biti previše suho okruženje, pa postoji jedna stvar koju trebate učiniti prije nego što je spremite - zamotajte je u čistu pamučnu tkaninu kao što je kuhinjska krpa ili rupčić.

Nancy otkriva: ‘Uzmite čistu krpu, navlažite je hladnom vodom, zatim je položite na radnu površinu. Počevši od vrha, položite dvije mrkve ili drugo povrće jednu do druge i preklopite preko vrhova i strana. Nastavite s dodatnim mrkvama, podvlačeći ih ispod bočnih preklopa, a zatim smotajte tkaninu u ogromnu kobasicu’. 

Tako zamotanu mrkvu možete staviti u hladnjak gdje će stajati čak šest mjeseci. I štoviše, ovaj trik može funkcionirati i s drugim povrćem - sve dok pazite da ne pomiješate više povrća u istoj krpi. ‘Ovako pohranjeni u vlažnim krpama u hladnjaku, vaše salate, voće i drugo povrće očuvat će se tjednima, a ne danima’, rekla je Nancy.

Rajčice vam brzo omekšaju nakon kupnje? Evo gdje biste ih trebali pohraniti da ostanu svježe i ukusne:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije