Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zimogroznost

Stalno vam je hladno bez obzira na vremenske uvjete? Ovo je mogući razlog

Shutterstock
24.11.2023.
u 07:00

Ako vam je hladno cijelo vrijeme unatoč tome što ste se zamotali u deku i poduzeli druge korake da ostanete topli, možda imate ozbiljnije stanje koje uzrokuje ovaj osjećaj.

Svačiji organizam malo drukčije reagira na hladnoću, a nekima je hladno češće nego drugima. To se zove intolerancija na hladnoću, ,a spol može igrati ulogu u tome. Naime, veća je vjerojatnost da će žene stalno osjećati hladnoću, djelomično zato što imaju nižu stopu bazalnog metabolizma. To znači da prirodno stvaraju manje energije ili tjelesne topline. Mala studija iz 2015. također sugerira da žene možda imaju manju toleranciju na osjećaj hladnoće u rukama, piše Healthline

Ali ako vam je hladno cijelo vrijeme unatoč tome što ste se zamotali u deku i poduzeli druge korake da ostanete topli, možda imate ozbiljnije stanje koje uzrokuje ovaj osjećaj. Čitajte dalje kako biste doznali zašto vam je uvijek hladno i kako riješiti ovu nelagodu.

VEZANI ČLANCI:

Liječnik Jacob Teitelbaum tvrdi da su za osjećaj zimogroznosti odgovorni određeni zdravstveni razlozi, od poremećaja rada štitnjače do kroničnog stresa. Ako štitnjača, koja kontrolira metabolizam, radi usporeno, to se odražava na termoregulacijski sustav osobe pa se onda ona često žali da joj je hladno. Zato bi trebali provjeriti funkcije štitnjače, savjetuje doktor Teitelbaum.

"Željezo je nužno za opskrbu kisika u stanicama koje ga koriste za proizvodnju energije. Ako stanice ne proizvode dovoljno energije, baš zbog nedostatka željeza, termoregulacijski sustav nikad se ne može dovoljno "ugrijati", ističe doktor Teitelbaum i savjetuje da treba obogatiti prehranu crvenim mesom i suplementima.

Zimogroznost izaziva i nedostatak odmora i sna. Ovaj liječnik navodi i zanimljivu činjenicu da su ljudi prije pojave interneta spavali u prosjeku devet sati, a danas većina spava u prosjeku manje od šest i pol sati, što nije dobro ni dovoljno za revitalizaciju organizma. Kronični stres čak i u blažem obliku može djelovati loše na hipotalamus – centar koji, između ostalog, regulira rad štitnjače i autonomnog živčanog sustava. U ovakvoj situaciji dolazi do osjećaja hladnoće, dok, s druge strane, sreća i psihičko zadovoljstvo djeluju suprotno, odnosno utječu na stvaranje energije, poručuje američki doktor Teitelbaum.

Ostanite zdravi: Nekoliko načina da izbjegnete prehladu ovih blagdana! 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije