Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite

Usne su vam suhe i ispucale? Razlog bi mogle biti neke svakodnevne navike

shutterstock
05.01.2023.
u 12:30

Koža na našim usnama puno je tanja nego na ostatku tijela, a nedostaje im i gornji sloj epiderme

Zimi se s niskim temperaturama često pojavi i problem ispucanih i suhih usana. No, važno je znati da postoji nekoliko ključnih uzroka suhih usana, kao i nekoliko loših navika koje ih pogoršavaju, a za koje je većina nas 'kriva' na dnevnoj bazi. Kako temperature padaju, treba se riješiti tih navika i pokušati spasiti ispucale usne, te poduzeti potrebne mjere kako se situacija ne bi pogoršala, piše Gamour

Imate neugodan zadah, a zubi su vam zdravi? Ovo su mogući razlozi:

1/7

- Jedna od glavnih razlika između kože na našim usnama i ostatka tijela je to što je mnogo tanja, obično se sastoji od ukupno 3-5 slojeva u usporedbi s čak 16 slojeva na licu. Našim usnama također nedostaje gornji sloj epiderme, poznat kao stratum corneum, koji ima zaštitnu funkciju, sprječava dehidraciju i bori se protiv UV zračenja - objašnjava dermatologinja dr. Justine Kluk.

Uzroci ispucalih usana: 

Nedostatak vitamina
Vitamin B2 neophodan je za stanične funkcije pa tako i za zdrave usne. U prehranu ubacite hranu bogatu spomenutim vitaminom, kao što su jaja i nemasno meso kako biste razinu vitamina držali pod kontrolom tijekom cijele godine. Nedostatak cinka i željela također je povezan sa suhim usnama pa prehranu obogatite zelenilom kako biste razinu minerala držali u ravnoteži. 

Oblizivanje usana
Iako se čini kontra logike, lizanje usnica zapravo će samo pogoršati stvari. Slina na usnama isprat će prirodne masti s usana, što dovodi do suhoće.

Previše sunca ljeti
Ako ste tijekom ljeta previše izlagali UV zrakama, sad bi to moglo doći na "naplatu" jer usne zimi mogu ispucati. Umjesto izlaganje suncu, obavezno nanesite SPF zaštitu koju je ključno koristiti tijekom cijele godine, ne samo u toploj sezoni. 

Balzami za usne s mirisom
Ako koristite balzam za usne, a one su i dalje suhe, provjerite sastojke. Neki sadrže mirise na koje su usne osjetljive i mogu uzrokovati isušivanje. Možete imati alergiju na neke sastojke poput shea maslaca, pčelinjeg voska ili ricinusovog ulja pa bilježite što koristite, pratite reakcije i birajte proizvode u skladu s tim. 

Dehidracija
Ako ne unosite dovoljno tekućine, organizam vam to može signalizirati i putem usana. Suhi "nabori" na usnama mogu značiti da trebate povećati unos vode. Dehidracija se vidi na usnama zbog nedostatka minerala pa se preporučuje između osam i 12 čaša vode dnevno. 

Gljivična infekcija
Suhe usne, osobito oko kutova usana, mogu biti pokazatelj da postoji infekcija. Ako se borite sa suhim usnama duže vrijeme, posjetite liječnika kako biste vidjeli radi li se o gljivičnoj infekciji i dobili pravu terapiju. 

Ostanite zdravi: Nekoliko načina da izbjegnete prehladu ovih blagdana!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije