Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije im lako

Uskoro nam slijedi 'vraćanje sata', a ono može dezorijentirati osobe koje boluju od demencije

shutterstock
24.10.2023.
u 10:30

Kako dani postaju kraći, neke osobe s demencijom mogu doživjeti i 'sindrom zalazećeg sunca', što je promjena ponašanja u kasnijim poslijepodnevnim satima.

Britansko Društvo za Alzheimerovu bolest kaže da bi ih pomicanje satova unatrag, koje nam slijedi tijekom vikenda, moglo dezorijentirati.  S obzirom na to da zimska jutra postaju mračnija, ljudima s demencijom može biti teško prilagoditi svoje obrasce spavanja. Njihovu cirkadijalnom biološkom satu uz to treba više vremena da se adaptira na novu situaciju. 

Kako dani postaju kraći, neke osobe s demencijom mogu doživjeti i 'sindrom zalazećeg sunca', što je promjena ponašanja u kasnijim poslijepodnevnim satima. U tom slučaju dementna osoba može postati vrlo uznemirena ili zbunjena. Demencija je sindrom povezan s neprekidnim opadanjem funkcioniranja mozga. Alzheimerova bolest je vrsta demencije i jedan od njezinih najčešće dijagnosticiranih oblika.

VEZANI ČLANCI: 

Simptomi demencije uključuju probleme s gubitkom pamćenja i mentalnom oštrinom i brzinom. Pojedincima može biti teško pravilno govoriti, a za bolest su karakteristični i problemi s raspoloženjem i prosuđivanjem u određenim situacijama. Dobrotvorna organizacija podsjeća da oni koji skrbe o dementnim osobama mogu poduzeti korake koji će im pomoći da se u manjem opsegu omete i izmijeni njihova dnevna rutina:

  • Pridržavati se rutine tijekom dana i prije spavanja, čime se može regulirati poremećeni tjelesni sat. To se odnosi na obroke i vježbanje svaki dan u isto vrijeme.
  • Izlazak vani tijekom jutra jer pridonosi uspostavljanju unutarnjeg tjelesnog sata dementne osobe i čini je umornijom i pospanijom navečer.
  • Izbjegavati ono što tijekom dana može omesti san, poput konzumiranja kofeina i drijemanja po danu.

VEZANI ČLANCI: 

Dr. Tim Beanland iz Društva za Alzheimerovu bolest kaže da je za većinu nas vraćanje satova unatrag 'bezbrižno slijeganje ramenima' i samo zahtijeva da prilagodimo kazaljke na satovima kod kuće. No za osobe s demencijom to može 'izazvati tjeskobu, zbunjenost i razdražljivost', rekao je. 

Ne možete zaspati? Evo što se događa s vašim tijelom kada spavate manje od šest sati:

 

Komentara 4

Avatar Art of Noise
Art of Noise
21:10 24.10.2023.

Ostavite ljetno računanje vremena.

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
14:31 24.10.2023.

Zašto se to još uvijek prakticira? EU se ni oko toga nije uspjela dogovoriti

YE
Yeah
20:26 24.10.2023.

A da precizirate koji tocno vikend, ne bi skodilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije