Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spavamo jedan sat kraće

Uskoro nam kreće ljetno računanje vremena: Evo kada pomičemo kazaljke!

Shutterstock
29.02.2024.
u 13:30

Ako se želite u nedjelju 31.03.2024. ujutro probuditi po točnom satu, pomaknite unaprijed sve satove koji se automatski ne ažuriraju

Ljetno računanje vremena ove godine počinje 31. ožujka u dva sata ujutro, odnosno u noći sa subote 30. ožujka na nedjelju 31. ožujka kazaljka će se pomaknuti s 2 sata ujutro na 3 sata ujutro.

To znači da se dan produljuje, a mi tu noć spavamo jedan sat kraće. Osim toga, s ljetnim računanjem vremena dnevna ili kratka svjetla više ne moraju biti upaljena na motornim vozilima tijekom vožnje po danu, osim kod vozača motocikala i mopeda kod kojih je to obveza tijekom cijele godine.

VEZANI ČLANCI:

Ovo pomicanje sata najavljeno je direktivom Europske Unije iz 2016. budući da se piše za nekoliko godina unaprijed, a svake godine usvaja je i Vlada RH na nekoj od svojih sjednica. Na taj se način, podjelom na ljetno i zimsko računanje vremena, bolje iskorištava prirodno sunčevo svjetlo i tako štedi energija.

Pomicanjem kazaljke pomiče se i vrijeme unutar kojeg će se električna energija obračunavati po višoj, odnosno nižoj tarifi. Do sada se električna energija obračunavala po višoj tarifi od 7 do 21 sat, a prelaskom na ljetno računanje vremena to će biti od 8 do 22 sata.

Takvo računanje vremena trajat će sve do 29. listopada kada će se kazaljke promicati za jedan sat unatrag pa će tri sata ujutro postati dva sata ujutro. Tada počinje zimsko računanje vremena. 

 

Komentara 5

CR
crveniDinamo
14:02 29.02.2024.

Ono kad nemaš o čemu pametno pisati

Avatar patkovic
patkovic
15:16 29.02.2024.

svi će mislit da je prvoaprilska šala

ST
sttipe
21:35 29.02.2024.

Zašto? Promjena radnog vrimena je jednostavna. Kakvog smisla ima dirati sat?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije