Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite!

Upozorenje vozačima: 'Ova česta pogreška mogla bi vas izložiti opasnim bakterijama'

Shutterstock
19.09.2023.
u 08:00

Većina vozača u nekom trenutku dopusti da im se u automobilu gomila smeće. No upravo boce vode ostavljene u vozilu zapravo bi mogle činiti skrivenu štetu vozačima.

Vozači trebaju pripaziti na uobičajenu pogrešku zbog koje bi mogli biti izloženi štetnim bakterijama u automobilu. Većina vozača u nekom trenutku dopustila je da im se u automobilu gomila smeće, s bocama vode koje se obično nalaze na podu ili na praznim sjedalima. Međutim, te boce zapravo mogu predstavljati skrivenu štetu vozačima, prenosi Mirror.

Stručnjaci upozoravaju da pijenje iz boce ostavljene u automobilu može izložiti tijelo bakterijama i virusima, a problem se pogoršava ako je tekućina u boci bila izložena suncu ili prekomjernoj toplini. Toksini koji se nalaze u plastičnoj boci također mogu polagano prijeći u tekućinu tijekom vremena, pokazalo je istraživanje.

VEZANI ČLANCI: 

Znanstvenici su testirali bocu svježe vode i rezultati su pokazali da se nisu pojavile štetne bakterije. Međutim, u bocama vode koje su stajale na suncu, testovi su bili pozitivni na kloroform – što znači da su savršeni uvjeti za razvoj E. Coli.

"Ako je prisutna ili E. Coli ili kloroform, to se smatra pokvarenom vodom", objasnio je Steve Fickett iz Thorton Laboratories. Profesor kemije na Sveučilištu Indiana, Bill Carroll, rekao je da bakterije koje rastu u vodi predstavljaju veću prijetnju, dodajući: "Ne brinem se zbog istjecanja kemikalija iz boce. Moja je briga biološka, ​​moglo bi završiti tako rastu u vodi bakterije."

Vozači su upozoreni na još jedan problem tijekom putovanja automobilom za vrućeg vremena. Električne cigarete za jednokratnu upotrebu sadrže baterije koje se mogu pregrijati i pokvariti zbog sadržaja litija u toplijim vremenskim uvjetima. Međutim, veća opasnost proizlazi iz reakcije baterije na izravnu sunčevu svjetlost. Ona može prouzročiti curenje otrovne tekućine iz baterije koja, u najgorem slučaju, može eksplodirati. Ovaj rizik od požara također je primjenjiv na tradicionalne pušače koji mogu ostaviti upaljač u automobilu jer i upaljači mogu eksplodirati na visokim temperaturama.

VEZANI ČLANCI: 

Vozačima se dodatno savjetuje da iz svojih vozila uklone predmete poput laka za kosu i drugih aerosola, sunčanih naočala i ogledala jer oni također mogu predstavljati opasnost od požara. Čak se i krema za sunčanje može pokazati opasnom. Ako se ostavi u zagrijanom automobilu, tekućina može iscuriti iz boce te prouzročiti štetu na unutrašnjosti vozila. Iako ne predstavlja opasnost od požara, toplina može nepovoljno utjecati na aktivne sastojke kreme za sunčanje, čineći je manje učinkovitom u zaštiti od opeklina kože pri sljedećoj uporabi.

Djevojka se odlučila preseliti u kombi: 'Imam čak i garažu!'

 

Komentara 3

DU
Deleted user
10:10 19.09.2023.

Pod hitno postaviti još radara i uspornika na ceste kako bi se spriječilo nakupljanje smeća u automobilima.

Avatar pendreck
pendreck
08:59 19.09.2023.

...osim mikroba...pet boce izložene toplini ispuštaju razne otrove iz plastike koja polako čini neplodnim i uništava čovječanstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije