Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čest uzrok boli

Upalu uha uglavnom uzrokuju infekcije gornjih dišnih putova

'uho'
''
Autor
Sonja Hoffman
23.10.2012.
u 14:00

Čak 90 posto 
mališana do sedme godine preboli ovu bolest, a do treće godine njih 70 posto

Jedna od najčešćih bolesti u dojenčadi i male djece jesu upale uha. One izazivaju jaku bol, a roditelji ih teško prepoznaju kao uzrok djetetova neutješnog plača.

Do treće godine života čak 70 posto djece barem jednom preboli upalu uha, a do sedme tu upalu preboli i devedeset posto mališana.

Najčešći uzrok upala uha su, kaže pedijatrica Snježana Andrijašević iz Makarske, prehlade, upale gornjih dišnih putova, ali i upale grla.

– Obično počne začepljenim nosom, što u djeteta onda uzrokuje zatvaranje ušnog kanala te uvlačenje bubnjića – objasnila je pedijatrica.

Naime, srednje uho je prostor u kojem su smještene slušne koščice, a od vanjskog uha je odijeljen bubnjićem. Na drugoj strani preko cijevi koja se još naziva i Eustahijeva tuba ovaj prostor komunicira s dijelom koji se nalazi između nosa i ždrijela.

Izjednačavanje tlaka

– Tom cijevi održava se stalno isti tlak zraka u srednjem uhu kako bi bubnjić bio napet i mogao vibrirati na zvukove – objasnila je.

Zbog toga bakterijska ili virusna infekcija koja je počela u nosu ili na ždrijelu jednostavno može prodrijeti i u srednje uho. U početku je najčešće riječ o upali koja je uzrokovana samo virusima, no ako se na oštećenoj sluznici nasele i bakterije, može doći i do bakterijske upale. Virusne upale se, najčešće, liječe simptomatski snižavanjem povišene tjelesne temperature i pročišćivanjem nosa fiziološkom otopinom.

– Postoje i kapi za nos koje pomažu smanjenju upale sluznice, ali i kapi za uho koje još uvijek dajem malim pacijentima jer liječe lokalnu upalu na bubnjiću – istaknula je dr. S. Andrijašević. Upotreba kapi pomaže da se cijev odčepi, a time i da se izjednači tlak koji zbog upale uzrokuje uvlačenje bubnjića i bol.

Povećani krajnici

Utvrdi li pedijatar da je riječ o bakterijskoj upali uha, po potrebi može propisati antibiotike.

Inače, kod još težih, gnojnih upala uha dijete obično ima visoku temperaturu. Bolovi u uhu su jaki, često pulsirajući, praćeni glavoboljom.

Zna se dogoditi da dijete ima i gnojni iscjedak iz nosa ili zvukovoda uha.

– Takva stanja zahtijevaju posebno ozbiljno liječenje, a pedijatar ih upućuje specijalistu otorinolaringologu – kazala je liječnica.

Posebna vrsta bolesti uha je sekretorni otitis. Točan uzrok se ne zna, a pretpostavlja se da je posljedica upotrebe antibiotika.

Uzrok ovoj bolesti mogu biti i povećani krajnici, posebno kada je riječ o trećem krajniku.

On je zapravo nakupina limfnog tkiva koja se nalazi između nosa i ždrijela, na mjestu otvora Eustahijeve cijevi. Bolest obično ne izaziva temperaturu ni jače bolove, već lošiji sluh i osjećaj začepljenosti uha te otežano disanje na nos.

Takvo stanje zahtijeva pregled specijalista jer liječenje je najčešće operativno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije