Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite!

Uobičajeni pesticidi u hrani smanjuju broj spermija kod muškaraca diljem svijeta, kaže studija

Shuttershock
15.11.2023.
u 12:30

'Tijekom 50 godina koncentracija spermija pala je oko 50% diljem svijeta'.

Pesticidi koji se koriste u našim domovima, vrtovima i na travnjacima te prskaju hranu koju jedemo pridonose dramatičnom padu broja spermija među muškarcima diljem svijeta, prema novoj analizi studija u posljednjih 50 godina. 'Tijekom 50 godina koncentracija spermija pala je oko 50% diljem svijeta', rekla je viša autorica studije Melissa Perry, dekanica Fakulteta za javno zdravstvo na Sveučilištu George Mason u Fairfaxu, Virginia za CNN.

'Ono što se ne zna je krivac', rekla je Perry, 'Iako vjerojatno postoji mnogo više uzroka koji tome pridonose, naša studija pokazuje jaku povezanost između dva uobičajena insekticida — organofosfata i N-metil karbamata — i pada koncentracije sperme'.

VEZANI ČLANCI: 

Jedan od najčešće korištenih spojeva u svijetu, organofosfati su glavne komponente nervnog plina, herbicida, pesticida i insekticida, a također se koriste za izradu plastike i otapala. 'Naveliko se koriste u poljoprivredi na usjevima koje jedemo', rekla je Perry, 'Koristimo ih u strukturnim primjenama u domovima i zgradama, stambenim zgradama, kao i za održavanje ukrasnih travnjaka. Dostupni su za potrošače pa se pokazalo da je izloženost organofosfatima relativno raširena'.

N-metil karbamati su strukturno i operativno slični organofosfatima, ubijaju insekte oštećujući njihov mozak i živčani sustav. Koriste se za izradu insekticida koji se primjenjuju na razne poljske, voćne i povrtne usjeve za suzbijanje kukaca, svrdlaša, nematoda, žižaka i sličnih štetnika, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

'Kako pomalo počinjemo zatvarati mrežu oko čimbenika koji bi mogli negativno utjecati na plodnost, ovi pesticidi počinju se penjati na vrh', rekao je dr. Alexander Pastuszak, asistent profesora kirurgije i urologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Utah u Salt Lake City. Nije bio uključen u novu studiju. 'Postoji dovoljno dokaza da se stvarno počne govoriti da, ove vrste spojeva mogu negativno utjecati na plodnost kod muškaraca', rekao je, 'U konačnici, ne znate utjecaj na stvarnu plodnost sve dok i osim ako ne počnete pokušavati zatrudnjeti'.

GALERIJA: Ove namirnice štite od raka, obavezno ih uvrstite na svoj jelovnik

1/8

Studija, objavljena u časopisu Environmental Health Perspectives, ispitala je studije diljem svijeta o dvjema kemikalijama i pronašla 20 koje ispunjavaju standarde studije za uključivanje. Ta su istraživanja promatrala 42 različite razine utjecaja među 1774 muškarca u 21 različitoj populaciji.

Muškarci koji su bili više izloženi pesticidima, poput onih koji rade u poljoprivredi, imali su značajno manju koncentraciju sperme od muškaraca koji su bili najmanje izloženi organofosfatima i N-metil karbamatima, pokazalo je istraživanje. Koncentracija spermija je mjera spermija po mililitru sjemena, dok je broj spermija milijuni spermija u cijelom ejakulatu. Broj spermija, zajedno s ukupnim brojem spermija koji progresivno plivaju u sjemenu, važnije su mjere buduće plodnosti, smatraju stručnjaci.

Međutim, koncentracija sperme 'važna je mjera kvalitete sperme za usporedbu muškaraca u različitim studijama jer se prilagođava varijabilnosti volumena sjemena', rekla je Perry. Studije na životinjama rasvijetlile su kako ti pesticidi mogu utjecati na spermu. Čini se da izravno ometaju spolne hormone, oštećuju stanice u testisima i mijenjaju neurotransmitere u mozgu koji utječu na proizvodnju spermija, navodi se u studiji.

VEZANI ČLANCI: 

'Sperma je nevjerojatno osjetljiva krajnja točka kada je u pitanju cjelokupno zdravlje muškaraca', rekla je Perry, 'Moj najbolji savjet je da budete svjesni insekticida u svom okruženju i da shvatite da je izbjegavanje nepotrebnog izlaganja insekticidima dobra stvar, pogotovo ako planirate obitelj i želite začeti djecu'.

Nisu to samo pesticidi. Istraživači istražuju ulogu pretilosti, loše prehrane, kroničnih bolesti i izloženosti toksinima iz okoliša kao što su onečišćenje, PFAS i drugi potencijalni toksini. Neki čak gledaju na zračenje od korištenja mobilnih telefona kao potencijalni razlog za nagli pad broja spermija.

Nedavna studija pokazala je da muškarci u dobi od 18 do 22 godine koji su rekli da koriste svoje telefone više od 20 puta dnevno imaju 21% veći rizik od niskog ukupnog broja spermija. Muškarci su također imali 30% veći rizik za nisku koncentraciju sperme. Studija nije precizirala jesu li muškarci zvali ili slali poruke ili koristili svoje telefone za oboje.

Izloženost pesticidima u hrani i dalje je značajan problem: grupa za zagovaranje nedavno je glavnim proizvođačima hrane dala zbirnu ocjenu F jer nisu snizili razine pesticida u hrani koju prodaju kao što su obećali. 'Ovo je doista javnozdravstveni problem', rekla je Perry, 'Možemo poduzeti individualni pristup, ali ljudi su izloženi pesticidima i drugim čimbenicima na populacijskoj osnovi. Potrebno je poduzeti mjere za smanjenje izloženosti insekticidima, tako da će muškarci, ako žele imati djecu, to moći učiniti bez brige o ukupnom smanjenju koncentracije sperme'.

Studija mnoge zgrozila: Neke vrste kupovnog kruha sadrže tragove ljudske kose i ptičjeg perja!

 

Međutim, kada je u pitanju izloženost pesticidima u hrani, potrošači mogu poduzeti neke radnje. Odabir organske hrane siguran je način za smanjenje izloženosti pesticidima, kažu stručnjaci. Iako organska hrana nije hranjivija, većina ima malo ili nimalo ostataka pesticida, prema Alexis Temkin, toksikologinji u Environmental Working Group, neprofitnoj organizaciji za istraživanje i zagovaranje koja se fokusira na zdravlje potrošača, otrovne kemikalije i zagađivače.

'Ako osoba prijeđe na organsku prehranu, razine pesticida u njenom urinu brzo se smanjuju', rekla je, 'Vidimo to uvijek iznova'.  Ako organsko nije dostupno ili je preskupo, 'svakako bih preporučila piling i temeljito pranje vodom', rekla je Temkin, 'Klonite se deterdženata ili drugih reklamiranih artikala. Ispiranje vodom smanjit će razinu pesticida'.

Radna skupina za okoliš izrađuje godišnji popis neorganskih proizvoda s najviše i najmanje pesticida koje potrošači mogu koristiti za kupnju. U svom Vodiču za kupce o pesticidima u proizvodima iz 2023. istraživači su pronašli 210 različitih pesticida na 12 namirnica. Dodatni savjeti o pranju proizvoda, koje daje US Food and Drug Administration, uključuju:

  • Pranje ruku toplom vodom i sapunom 20 sekundi prije i nakon pripreme svježih proizvoda.
  • Ispiranje proizvoda prije guljenja kako se prljavština i bakterije ne bi prenijele s noža na voće ili povrće.
  • Korištenje čiste četke za povrće za ribanje čvrstih proizvoda poput jabuka i dinja.
  • Sušite proizvode čistom krpom ili papirnatim ručnikom kako biste dodatno smanjili prisutnost bakterija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije