Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjet struke

'Ubijate' se od vježbanja? Evo što radite krivo...

27.11.2015., Zagreb - Ranojutarnji trening za zene u Boutique Fitness Factory. Trening pod vodstvom Suzane Licine pocinje svaki dan u 6 sati. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
12.10.2016.
u 11:38

Dobra motivacija pola je puta do uspjeha, kaže Klara Benko, bioteraput. Ako ne možete biti ustrajni i često odustajete, uključite u svoje treninge prijateljicu ili life coacha

Baviti se tjelesnom aktivnošću odlično je, no je li to zaista dovoljno za fit formu? Što bi bilo najbolje za vaše zdravlje? 

Odgovor na to pitanje potražili smo od trenerice Tanje Kenjereš iz sportskog centra Mofit. 

– Razni su savjeti o tome koliko treba vježbati rekreativac da održi zdravlje. Većina ljudi drži se ritma od tri puta tjedno, po sat vremena. Preporuka liječnika i fitness trenera za zdravo srce je hodati barem 30 minuta svaki dan. Američka škola sportske medicine predstavila je smjernice vježbanja potrebno za bolje zdravlje i preporučuje kardio trening, umjerenog intenziteta, 30 min na dan, 5 dana u tjednu ili suprotno visokointenzivne kardio treninge, 20 min na dan, 3 dana u tjednu, ali uz to je potrebno napraviti 8 – 10 vježbi treninga snage (8 – 12 ponavljanja svake vježbe dva puta tjedno) – pojašnjava Kenjereš. 

– Generalne smjernice koje će vam dati treneri su da je dobro kombinirati kardio trening, 3-5 puta tjedno (trčanje, vožnja biciklom, orbitrek) s treningom snage, 2 puta tjedno (trening s utezima ili vlastitim tijelom). Ipak, ako imate točno definiran cilj, lakše dobivamo odgovor što, kako i koliko vježbati, uz koliko napora za rezultat. Ciljevi mogu biti razni: bolje zdravlje, reguliranje  težine, redukcija masnog potkožnog tkiva, bolja fizička sprema tijela...

Evo nekoliko smjernica koje možete pratiti:

• Odaberite cilj i imajte ga na pameti cijelo vrijeme

• Krenite postupno, prema mogućnosti i snazi. Intenzitet i nove vježbe dodajte polako. Ako ste početnik i želite izgubiti na težini, velika želja za rezultatom i prejaki treninzi mogli bi vas odvratiti od cilja jer ćete biti umorni, demotivirani i sve će vas boljeti. A onda ste opet na početku. Dozvolite si uhodavanje, ali isto tako uvijek izazovite malo više sebe od zadnji put.

• Dobar osjećaj nakon treninga vrlo je bitan.  

• Povezanost hrane i tjelesne aktivnosti veća je nego što mnogi misle, tako konzumirajte zdravu hranu, pazite na unos tekućine i dodatke prehrani,..

Dobra motivacija pola je puta do uspjeha, kaže Klara Benko, bioterapeut. Ako ne možete biti ustrajni i često odustajete, uključite u svoje treninge prijateljicu ili life coacha. Pomoći će vam istražiti zašto sabotirate sami sebe i kako promijeniti stav prema tijelu i vježbanju.

 Pozitivan i radostan um dat će vam poticaj. Družite se s obitelji, opuštajte, nađite 5 min u svakom danu za sebe. Tada će sve druge aktivnosti, pa i vježbanje biti lakše. Jednom kad stvorite naviku vježbanja, i tako ćete generirati optimizam u vašem životu. 

Svakako glavni odabir kada, koliko i što vježbati je u vašim rukama. Isto zahtijeva prilagodbu, trud i vrijeme. No ako znamo da je zdravlje zbroj aktivnosti koje činimo svaki dan da bismo održali potrebnu rezinu energije i dobar osjećaj. 

>>Muka vam je kad pomislite na vježbanje? Ako radite ovo, uživat ćete

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije