Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mind & Soul

U odgoju svojoj djeci budite vodič, a ne gonič

Roditelji i dijete
Foto: Shutterstock
12.11.2014.
u 18:45

Neki roditelji više naginju “mekanom”, demokratskom stilu, i svoju djecu inspiriraju, educiraju, razvijaju, ohrabruju... kako bi prepoznali i razvijali svoje potencijale.

Osjećam se izgubljeno, imam četvero djece i sama ih odgajam. Dvoje završava osnovnu školu, a dvoje je u srednjoj školi. Trebam pomoć jer nemam više strpljenja za njihovo ponašanje koje postaje nepodnošljivo. Puno radim i često me nema kod kuće, a kad sam doma, najčešće urlam. Nikako da ih naučim reda i onome što bi im trebalo biti važno za budući život. Odmalena ne vole odgovornosti, nemaju ideja, lijeni su i ne mogu im vjerovati. Očito trebam manje pričati, povećati kontrolu i primijeniti strože kazne.

Dragica

Tema je složena, premalo mi je podataka i nije mi lako odgovoriti. Dragice, kao roditelj, vi ste voditeljica svog malog tima zvanog obitelj i imate moć da vodite kroz život.

Neki roditelji više naginju “mekanom”, demokratskom stilu, i svoju djecu inspiriraju, educiraju, razvijaju, ohrabruju... kako bi prepoznali i razvijali svoje potencijale. Zašto to čine? Jer vjeruju da njihova djeca mogu sama prihvatiti odgovornost, da žele doprinositi i učiti, donositi odluke, planirati, rješavati probleme...

Zbog toga ih uključuju u odlučivanje, prepuštaju odgovornosti, daju dozvolu da provode svoje prijedloge, hvale i ohrabruju. Tako stvaraju poticajnu i pozitivnu klimu i djeca nešto čine jer to žele i imaju uzor. A neki roditelji preferiraju autokratski stil i vode djecu kroz život represivnim stilom, dominacijom, visokom kontrolom, strahom i kaznama. Zašto to čine? Jer nose “drukčije naočale” kroz koje gledaju na djecu i vjeruju da ona načelno ne vole odgovornosti, nemaju ideja ni ambicija, ne mogu riješiti probleme, trebaju potpunu kontrolu, lijena su i ne treba im vjerovati...

Ovo su dva ekstrema i kako život nije crno-bijeli svijet, već pun kolorita, svatko ima svoje vrijednosti i uvjerenja pa tako i svoj stil vođenja. Budite onakav vođa obitelji kakvog ste vi željeli imati. Budite vođa koji će iz drugih izvući ono najbolje.

1. Budite uzor i vodite svojim primjerom. Želite biti vodič, a ne gonič.

2. Razmislite što želite, koja je vaša vizija sretnog obiteljskog života. Podijelite ih s drugim članovima obitelji i pitajte ih za njihovu viziju. Tada usklađujete sve vizije dok se ne dogovorite gdje želite biti na kraju života. To će vam dati osjećaj svrhovitosti, smisla i vrijednosti na putu punom prepreka.

3. Razmislite što vam je važno i vrijedno na tom putu. Što vas pokreće kroz život, što vas motivira. Komunicirajte o tome i tražite da se svi izjasne te uskladite zajedničke vrijednosti koje će vam biti zvijezde vodilje.

4. Smanjite kritiku. Umjesto da kritizirate, govoreći što nije dobro ili ne želite, jasno i smireno upozorite na to što bi trebalo učiniti i što želite. Umjesto da kažete “Sto puta sam rekla da ne ulaziš u cipelama u sobu!”, radije recite “Obuj papuče”. Objasnite svoja očekivanja, podsjetite na prije dogovorene vrijednosti i ponašanja koja iz njih proizlaze. Nemojte misliti da drugi misle isto što i vi mislite. Nemojte očekivati da ono što je vama važno u tom trenutku i fazi života bude važno i drugom.

5. Komunicirajte. Što smo dulje s nekim, sve više pretpostavljamo a sve manje komuniciramo.

6. Nađite vremena za obitelj. Budite prisutni i fizički i mentalno i emocionalno. Nemojte zaboraviti što vam je najvažnije u životu – obitelj.

7. Preuzmite odgovornost - ne samo za svoje ponašanje već i misli i osjećaje. Drugim riječima, ne tražite krivca ili opravdanja. Slušajte svoje srce i kad se zbog nekog ili nečeg osjećate loše, poduzmite akciju.Ne skupljajte emocionalno smeće, reciklirajte ga redovito.

8. Budite blagi i strpljivi. I prema sebi i drugima, svi mi griješimo i nitko nije savršen. Dajte sebi i drugima pravo na grešku.

>>Poštovanje ćete steći tako da budete svoji i dosljedni

>>Šef je strog i čini se da nije kompetentan? Evo kako s njim razgovarati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije