Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA - VRSI

Malo misto, a tako duga obala: 'Da ste dva tjedna tu, možete svaki dan na drugu plažu'

Vrsi Mulo: Turistička patrola i Večernjakove zvjezdice
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/22
26.07.2023.
u 13:52

Turistička patrola Večernjeg lista posjetila je Vrsi.

U mjestu pomoraca i kapetana svi putevi vode na – plažu. Kako i neće put plaže, obala poluotoka je duga 34 kilometra. I domaći se šale: – Još da nam je 12,6 kilometara obale, imali bi istu dužinu kao i Slovenija – govore.

U 500 kuća 700 moreplovaca

Mjesta su Vrsi, a predjeli Vrsi Mulo i Vrsi Zukve. Nema kuće koja nije dala moreplovca. Tu su i dva sidra, spomenik pomorcima i iseljenicima... – Kažu da je Hrvatska treća po broju pomoraca u Europi, a naše misto je sigurno rekorder po broju pomoraca po stanovniku. Svaka je kuća dala barem jednog, kroz povijest imali smo 750 pomoraca, a živi se u možda 500 kuća. Pa vi računajte – govori Neven Predovan (69), koji je gotovo pola stoljeća bio na moru, a danas je frontmen Udruge pomoraca Sveti Nikola Vrsi.

– Melbourne, New York, Šangaj, Osaka, Herson, Bombaj, nekoliko puta Sueski kanal, a kada je bio zatvoren i dva puta oko Rta Dobre Nade, ne znam gdje sve nisam bio. I nisam jedini, to je svakodnevica mnogih susjeda. Evo, u Vrsima imamo i Brazilca Thiaga Sata, i on je član naše pomorske udruge. Thiago je dugo godina bio brico na kruzerima, a danas ima frizerski salon u Vrsima – govori Predovan.

POVEZANI ČLANCI:

Vraćamo se na plažu. Ima ih na ovoj nevjerojatnoj dugoj obali toliko da ih treba pobrojati. – Duboka Draga, Kukinca, Grmovača, Ljaljkovača, Rasovača, Ričina, Bori, Mulo, Zukve, Školjić, Dundovača, Sveti Jakov, Vrulja, Perkuša... Da ste dva tjedna na godišnjem u Vrsima, možete svaki dan na drugu plažu – veselo kaže Rafaela Maraš, prva žena turizma ovog lijepog kraja.

Turist kad nije na plaži može uživati u konobama Mate, restoranu Vukić, Karoca i pjegula - Pijat i pot, dobro se jede i u Capo Grillu, na obali je i pizzerija Montana. Kafići svako malo na plaži, od Shabakuna, Barke, Maestrala, Fluctusa, Woodstocka, Escobara, Doka, Rive... Nekoliko je malih obiteljskih kampova, mali hotel Beni. A kuća je sve više... – Nekad si za jedno janje ili magaraca, dobio tisuću kvadrata zemlje uz more! A danas je kvadrat preko 500 eura i većina je rasprodana – pričaju mještani.

Sjete se i legende o štrigama, kojem su se domaći strašili jedni druge generacijama. – Štrige, svojevrsne vještice, kucale bi ljudima po Vrsima na vrata i tražile da im nešto daju. Ako bi ih domaćin odbio, dogodilo bi mu se nešto loše. No, štos je da se u to doba, strašili vješticama, jer su mogli po noći išli ljubavnici, pa su strašili ljude ne bi li navečer ulice bile puste i sigurne za ove koji su išli u kvar – smiju se.

GALERIJA Vrsi

Vrsi Mulo: Turistička patrola i Večernjakove zvjezdice
1/22

Mnogi u Vrsima imaju vikendice, a za sve je turiste mamac, ješka, upravo plaža. Od stijena, sabuna (pijeska), šljunka, sve do Drage koja je hit na Instagramu. Apartmana za dvoje može se naći od 40 eura naviše.

Veselo i bez partijanera

– Ljeti je u Vrsima uvijek veselo, trudimo se da gosti i navečer imaju zabavu, da ne ostane sve samo na kupanju. Organiziramo Vršku feštu, Dane pomorstva, kazališne predstave, koncerte klasične glazbe, imamo dječje predstave, ribarske fešte, pa i manifestaciju Vrške ćakule i Materin pjat – govori Rafaela Maraš. S druge strane vide se Nin i Privlaka, a tu u Ninskom zaljevu plivaju srdele, gavuni, orade, skuše, šaruni, sipe, ima i lignji i hobotnica.

>> VIDEO Turistička patrola - Vrsi Mulo

– Mi smo mjesto za mirni obiteljski turizma, nema partijanera, već se tu odmara i duša i tijelo. Vršani su gostoljubivi ljudi, a mnogi koji su dolazili iz drugih sredina živjeti u naš kraj, su i ostali. Ima itekako puno doktora, učitelja i svećenika, koji su i nakon odlaska u mirovinu, odlučili ostati u Vrsima. Tko bi odavde i išao, pogotovo ljeti?

Gostoljubivost i susretljivost: 10
Čistoća i urednost mjesta: 8
Plaže: 10
Raznolikost smještaja: 9
Kvaliteta ugostiteljske ponude: 8
Sadržaji za djecu: 9
Događanja: 9
Opskrbljenost: 9
Autohtonost: 10
Opći dojam: 9
Ukupna ocjena: 91

Veli Lošinj 94

Vrsi 91

Mandre 90
Selce 90
Pomer 89
Valbandon 87
Ika 86
Metajna 85
Dajla 83
Omišalj 82
Trget 81
Lukovo 79
Bakarac 76
Vrgada
Kožino
Tribanj
Prvić Luka
Pirovac
Tribunj
Jadrtovac
Rogoznica
Podgora
Okrug
Stobreč
Zaostrog
Zaton
Komarna
Viganj
Drače

Komentara 4

VR
Vrsanac
18:03 26.07.2023.

Samo neznalice i zavidni pljuju po jednom mjestu .Jedna crna mrlja ne čini cijelo stanovništvo takvim .Ovo sto je Vecernji objavio potpuno se slažem,a nisam od danas tu.Dođite vidite i doživite taj godišnji odmor ili samo na kratko posjetite to mjesto.Zato ne vadite jedan par prljavih čarapa da bi vam to uskratilo zadovoljstvo

DU
Deleted user
17:34 26.07.2023.

Iz te selendre je čopor zaostalih klinaca, zna se tatinih sinova, silovalo 6 mjeseci neku svoju školsku kolegicu, ali na kraju čak i nisu osuđeni ili sa smješnim kaznama prošli, osim jednog koji je ranije poginuo......

Avatar Marko
Marko
14:12 26.07.2023.

Sve ste napisali jedino ne gdje je ta vukojebina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije