Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJECA KAO POMAGAČI

U Hrvatskoj imamo nezdrav i nerealan odnos prema djeci

djeca
09.12.2009.
u 18:31

Važno je da roditelji rade zajedno s djecom i uče ih određenim kućnim poslovima. primjerice, ako tražite tinejdžera da opere rublje budite sigurni da zna koje boje smiju zajedno u perilicu.

Kada njezin jedinac ujutro zaboravi uzeti svježe pripremljen sendvič, koji čeka na stolu da ga se samo ubaci u školsku torbu, mama Nada poludi.

Lijen ili neodgovoran?

– Ustanem ranije da mu prije posla napravim sendvič, ostavim ga da ga vidi, a on ga nije u stanju ni uzeti - svaki put iznova naljuti se Nada i suoči s istim pitanjem; je li Niko (11) toliko lijen ili je samo neodgovoran i ravnodušan prema njezinu trudu?

Odgovore nudi novo britansko istraživanje koje se pozabavilo obiteljskim navikama od tridesetih godina prošlog stoljeća naovamo i koje konstatira kako današnja djeca od domaćih poslova rade praktički jedino - domaće zadaće. S nalazima britanskih istraživača slažu se i domaći stručnjaci.

– Nažalost, mi u Hrvatskoj često njegujemo nerealan i nezdrav odnos prema djeci. Sve radimo umjesto njih, a onda u jednom trenutku pucamo i tu istu djecu optužujemo da im nismo sluškinje i sluge. Zaboravljamo da smo sami uspostavili takav odnos - kaže školska psihologica Ivana Sabol.

Odgovorniji kao stariji

Ako i vaši najmlađi ukućani ostavljaju prljave tanjure na stolu i igračke po cijeloj kući, vrijeme da počnu sudjelovati u izvršavanju kućanskih obveza jer prema ovom istraživanju kućanski zadaci pomažu djeci da kasnije u životu postanu odgovorni odrasli ljudi. Ako djeca spremaju za sobom, to je dobitna kombinacija; roditelji imaju pomoć u kući, a djeca se uče organizacijskim vještinama. Najmlađi ukućani, prema riječima stručnjaka, trebali bi započeti već s tri godine pospremati iza sebe, kasnije se te obveze povećavaju, a sa 12 godina mogu prati i prozore. No, samo u prizemlju, ne i na katu. Ipak, s djecom treba biti i oprezan i ne ih potpuno angažirati u kući jer ipak su samo još djeca i moraju se igrati i pisati zadaće, a ne samo pomagati u kućanskim poslovima.

– Uglavnom ne učimo djecu od malena, barem od pete godine, da preuzimaju sitnije kućne obveze. Na zapadu i bogate obitelji potiču svoju djecu da zarađuju, odlaze u trgovinu bolesnim susjedima, za novac boje nečiju ogradu i sl. Kroz uspješno obavljene zadatke djeci se gradi samopouzdanje, uvodi ih se u svijet odgovornosti, rada, novca. Jednom riječju priprema ih se za stvaran život, što je puno bolje nego da se iznenada sudare sa svijetom koji ne funkcionira po principu da ih svako jutro čeka spremljen sendvič, a navečer spreman krevet – zaključuje Sabol.

SAVJETI:

- Važno je da se držite rutine i da primjerice pospremanje igračaka za sobom bude svaki dan u isto vrijeme kako bi djetetu to postala navika. Primjerice, desetak minuta prije omiljenog crtića na televiziji, a pravilo postavite jasno; nema pospremanja, nema ni crtića.

- Neki stručnjaci ne preporučuju da plaćate djeci ako nešto pospreme ili učine jer, prema istraživanjima, to ne djeluje. Objasnite im kako je to uvjet da dobiju svoj džeparac, a nagradite ih ako naprave nešto u kući što od njih uopće niste tražili.

- Važno je da roditelji rade zajedno s djecom i uče ih određenim kućnim poslovima. primjerice, ako tražite tinejdžera da opere rublje, budite sigurni da zna koje boje smiju zajedno u perilicu.

- Nikako si ne dopustite da djeci dajete zadatke koje ni vi kao roditelj ne želite raditi. Djeca nisu sluge, ali moraju naučiti biti odgovorni.

- Četverogodišnjem djetetu ne možete reći da pospremi cijelu sobu jer to neće napraviti. Pokušajte drugačije; ja ću pokupiti sve igračke na kotačiće, a ti pokupi sve što je crvene boje.

- Obitelj je tim i svi pomažu kako bi dom bio što ljepši. Djeca se često suprotstavljaju rečenicama poput "nisam ja to tu ostavio"! Pokušajte im objasniti kako bi kuća izgledala da vi kao majka niste pospremili sve stvari koje ionako niste tamo ostavili.

Komentara 7

MM
Mladen Miletić
20:11 09.12.2009.

U Hrvatskoj imamo nezdrav i nerealan odnos i prema djeci, ne samo prema ostalima....

TZ
tzombixx
21:05 09.12.2009.

Čekaj, za ovo je bila potrebna je***a studija? Za ono što je još moja prabaka znala oni rade studiju... Strava. Dajte napravite studiju i proučite što se dešava ako padnete u vodu... neki kažu da se smočite ali dajte vi ipak napravite studiju za svaki slučaj... možda ljudi ne zanju.

RI
riječanka
08:35 10.12.2009.

Nitko ovdje nije kriv osim samih roditelja. Ima ona stara poslovica: kako siješ tako ženješ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije