Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporan talk

Tužila Johnson & Johnson zbog dječjeg pudera i dobila 417 mil. dolara

Johnson & Johnson dječju puder
Johnson & Johnson
22.08.2017.
u 11:10

Riječ je o magnezij silikatu, tzv. glinenom mineralu koji se dodaje u pudere u kamenu ili prahu, rumenila, sjenila, dezodoranse, dječje pudere i sl. kako bi matirao i isušivao kožu

Porota suda u Californiji složila se i donijela odluku u kojoj tvrtka Johnson & Johnson mora isplatiti 417 milijuna dolara odštete Evi Echeverriji koja tvrdi da je oboljela od raka jajnika zbog uporabe njihova pudera za bebe za osobnu higijenu, piše The Guardian. 

U presudi se navodi kako tvrtka nije adekvatno upozorila korisnike svojih proizvoda na rizik od raka koji uzrokuje talk, sastojak koji se miješa u praškaste proizvode u kozmetičkoj industriji. 

Riječ je o magnezij silikatu, tzv. glinenom mineralu  koji se dodaje u pudere u kamenu ili prahu, rumenila, sjenila, dezodoranse, dječje pudere i sl. kako bi matirao i isušivao kožu.  

Riječ je o do sada najvišoj svoti o kojoj je presudu donijela porota suda u Los Angelesu u slučajevima tužbi protiv tvrtke koja nije na adekvatan način upozorila potrošače na rizik od obolijevanja od karcinoma pri korištenju njihova proizvoda. 

Slučaj Eve Echeverrije prvi je od stotina ovakvih slučajeva koji je dospio na sud, a 63-godišnja Eva na sudu je rekla da je desetljećima koristila proizvode J&J, a njezin odvjetnik zadao je "konačni udarac" u ovoj sudskoj borbi tvrdeći da tvrtka i dalje potiče na kupnju njihovih proizvoda koji sadrže talk, iako su istraživanja pokazala da je talk štetan i prouzročuje rak ako ga se koristi na genitalnom području. 

J&J izgubio je pravnu bitku na državnom sudu u Missouriju i ukupno mora isplatiti, zajedno s dobavljačem talka, 307 milijuna dolara. Do ove presude najveći iznos koji je presudom J&J morao isplatiti bio je 110 milijuna dolara.

"Naši proizvodi su sigurni"

Na službenim stranicama tvrtke Johnson & Johnson objavili su priopćenje vezano uz presudu u kojem se navodi kako će se tvrtka žaliti na odluku suda jer "u stvaranju J&J proizvoda slijede struku i znanost i vode se sigurnošću proizvoda za svakog korisnika".

Glasnogovornica tvrtke Carol Goodrich najavila je žalbu na presudu kao i u ranijim slučajevima jer "znanost ide tvrtki u prilog". 

U sličnim su tužbama ranije izrečene četiri višemilijunske presude protiv tvrtke, no svi su slučajevi još uvijek u žalbenom roku. 

Oko 2000 žena podnijelo je slične tužbe, a odvjetnici razmatraju još tisuće potencijalnih slučajeva.

"Pripremamo se za ostale tužbe sličnog sadržaja i nastavit ćemo braniti naš proizvod 'Baby puder' i isticati koliko je siguran za uporabu", ističe glasnogovornica Carol Goodrich.

"Jako nam je žao što je žena oboljela od te teške bolesti", dodaju iz J&J-a.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije