Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Tuširate se svaki dan? Dermatologinja otkrila zašto to baš i nije dobro za vas

Shutterstock
20.08.2023.
u 07:01

Koža je organ koji se obnavlja, odnosno ona se na neki način sama čisti, objašnjava dermatologinja.

Većina ljudi tušira se svaki dan, a neki i po dva ili više puta dnevno. No, često se postavlja pitanje je li svakodnevno tuširanje zapravo potrebno i je li dobro za nas? Dermatolozi tvrde da ne, ali uz uvjet da se poštuju neki higijenski propisi, piše Harvard Health.

Prema studiji koju je nedavno objavio institut Ifop, tri četvrtine ispitanih Francuza (76 posto) odgovorilo je da svakodnevno peru cijelo tijelo, otprilike kao i njihovi susjedi Nijemci (77 posto), a nešto manji čistunci su Englezi (68 posto) te Talijani (53 posto). Međutim, svakodnevno tuširanje utječe na potrošnju vode i energije te na okoliš. Prema podacima Informacijskog centra za vodu, prosječnim tuširanjem potroši se oko 57 litara vode.

VEZANI ČLANCI: 

'Koža je organ koji se obnavlja, odnosno ona se na neki način sama čisti. Površina kože prekrivena je emulzijom vode i masnoće koja tvori hidrolipidni film, prvi sloj zaštite od zaraznih agenasa i onečišćenja. Taj zaštitni film jednako je važan u sprečavanju dehidracije. Koža je ekosustav kao i svaki drugi i dobro je očuvati njezinu ravnotežu. Ako je koža pretrpana agresijom poput onečišćenja i znojenja, treba je očistiti. Ali općenito, svakodnevno sapunanje zona u kojima se najviše znojimo i koje su podobne za kolonije bakterija, a to su pazusi, prsti na nogama i intimni dijelovi, trebalo bi biti dovoljno', objasnila je dermatologinja Marie Jourdan.

Poznato je da se pranjem uništava veliki dio bakterija, no, kako kaže dermatologinja, upravo suprotno mišljenju mnogih, pretjerano pranje isušuje kožu, a mogući su i ekcemi. Dermatolozi stoga preporučuju ljudima da zone tijela koje su najviše izložene znojenju peru koristeći minimalnu količinu kemijskih pjena za tuširanje.

VEZANI ČLANCI: 

'Ako se naviknemo tuširati svaka dva ili tri dana, neće biti problema, osim ako nismo osoba koja se mnogo znoji i k tomu je sportaš. Takva bi praksa bila idealna da zadovolji potrebe higijene, zdrave kože i manje potrošnje energije. Svakodnevno pranje sapunom cijelog tijela jednostavno nije potrebno', zaključuje dermatologinja.

Tušira se dva puta tjedno i šokirana je reakcijama na svoje higijenske navike: 'Zar se svi tuširaju češće nego ja?!'

 

Komentara 1

BT
Branko_Trol
09:49 20.08.2023.

Treba se samo petkom tusirati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije