Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božić u svijetu

Tučnjava s prijateljima, figurice s izmetom... Jeste li znali za ove običaje?

Božićni običaji u svijetu
Foto: YouTube/ Pixsell
1/4
26.12.2013.
u 12:19

Tučnjava s prijateljima, neudane žene koje bacaju cipele, figurice s izmetom... Jeste li znali za ove božićne običaje u svijetu?

Božićni običaji diljem svijeta ističu različitost, ali i bogatstvo kultura u kojima se taj blagdan slavi. I dok su u većini zemalja običaji vezani uz blagdanski stol i ukrašavanje drvca, neki božićni simboli pomalo iznenađuju i na njih se ne može bilo gdje naići.

Katalonija, Španjolska

I dok su, što se figurica tiče, najpopularnije one s jaslicama i anđelima ili pak s Djedom Božićnjakom, najprodavanija figura u Barceloni je figurica "Caganer", što bi u doslovnom prijevodu značilo "Seronja". Figurica koja je jedna od najupečatljivijih božićnih simbola u Kataloniji nosi tradicionalnu katalonsku kapicu "barettina" i obavlja veliku nuždu, a simbolizira plodnost zemlje i prosperitet.

Prema njihovim običajima figurica "Caganer" skriva se u jaslicama, a gosti je moraju pronaći, piše  wallstcheatsheat.com. U posljednje vrijeme izrađuju se figurice s likovima poznatih osoba, od sportaša i zvijezda do političara.

Od karakterističnih božićnih simbola tu je i božićni panj kojemu se napravi lice i na kojeg, prema tradiciji, paze djeca od Blagdana bezgrješnog začeća do Badnjaka kada panj "izbaci" poklone.

Japan

Mnogi Japanci za tradicionalnu božićnu večeru imaju piletinu iz poznatog lanca fast fooda Kentucky Fried Chicken (KFC). KFC na Božić je toliko popularan da, poželite li tamo imati blagdanski objed, morate uzeti rezervaciju.

Peru

I dok je božićno vrijeme za većinu vrijeme mira, 25. prosinac u Peruu znači tučnjavu s prijateljima. U tradicionalnoj tučnjavi koja se među lokalnim stanovništvom naziva "tacanacuy" dopušteni su udarci rukama, nogama, glavom i ispod i iznad pojasa. Ipak, tijekom tučnjava prisutni su suci čiji je zadatak paziti da se nitko ne ozlijedi. Smisao tučnjave za Peruance je rješavanje nesuglasica, i djece i odraslih, kako bi sve brige ostavili iza sebe i bez neriješenih pitanja ušli u Novu godinu.

Osim tučnjave za Božić u Peruu, tu je i tradicionalan ples i glazba, kao i velike količine alkohola.

Venezuela

Kao kontinent pobožnih ljudi Latinska Amerika ozbiljno shvaća svoje božićne običaje. U razdoblju od 16. do 24. prosinca svakog jutra odlaze na misu.

No, svake večeri prije mise, prema običaju, djeca stavljaju konop na nožni palac, a drugi kraj puste da visi kroz prozor. Idućeg jutra ulice Caracasa pretvaraju se u isključivo pješačke staze jer vjernici na misu idu u - koturaljkama! Na putu do crkve svatko od njih dotiče konope koji vise s prozora.

Češka

U Češkoj neudane žene na Božić bacaju jednu cipelu iza leđa kako bi doznale hoće li se udati iduće godine. Kada izađu iz kuće bace cipelu preko ramena. Ako cipela padne s petom okrenutom prema vratima, žena ostaje neudana, piše policymic.com. Ako cipela padne prema vratima s prednjom stranom to znači da će se udati u nadolazećoj godini i da će iseliti iz roditeljskog doma.

Slovačka i Ukrajina

I dok se u Češkoj bacaju cipele, u Slovačkoj i Ukrajini se baca hrana. Na početku božićne večere glava obitelji baci žlicu "Lokse", tradicionalnog jela od kruha, maka i vode. Što više hrane ostane zalijepljeno za strop, to će i žetva biti bogatija.

Norveška

Prema drevnom vjerovanju, vještice i zli duhovi dolaze na badnju večer kako bi ukrali metle za vožnju. Na temelju tog vjerovanja običaj je večer prije Božića sakriti metle i slična pomagala za čišćenje, a muškarci nerijetko i zapucaju kako bi zastrašili vještice.

Irska

Tradicija je ostaviti pitu od mljevenog mesa i bocu piva Guinness kao poslasticu za Djeda Božićnjaka, piše todayifoundout.com.

>> Predblagdanska dilema: Prirodno ili umjetno božićno drvce?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije